Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Jap Chae Noodles maken bij Het Zesde Geluk

17-01-2015

Het is de hoogste tijd voor een Koreaanse Jap Chae Noedle.
Zet een nieuwe lekkere maaltijd op tafel, de bereidingstijd is kort, je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben en alle ingredienten zijn te koop op de West-Kruiskade.

Aan de slag!

 


Wat heb je nodig:
250 gram Koreaanse glasnoedels (Danmyeon)
5 Chinese gedroogde champignons
100 gram gedroogde judasoren (optie) of normale witte champignons
1 ui
3 teentjes knoflook
1 middelgrote waspeen
4 el lichte sojasaus
1 el sesamzaadjes
2 el sesam olie
3 bosui
300 gram (wilde) spinazie of andere bladgroente
1 ei
250 gram biefstuk
2 el suiker
snufje zout
versgemalen zwarte peper

 

Hulpmiddelen:
Mes
Snijplank
Een grote mengkom en een paar kleine kommen
Kookpan Koekenpan Vergiet
Spatels om mee te koken en mengen

Stap 1 Week de Chinese champignons en de judasoren een half uur in lauw water. Snijd ondertussen de biefstuk in dunne plakjes, de wortel en ui in reepjes, de bosui in stukjes van 4 cm en hak de knoflook fijn. Als de Chinese champignons en judasoren geweekt zijn, snijd je deze ook in reepjes. Snijd op het laatst de biefstuk in dunne plakjes. (Zo hoef je je snijplank tussendoor niet te wassen.)

Stap 2 Doe voor de marinade de gesneden Chinese champignons met een deel van de knoflook bij de gesneden biefstuk. Breng het op smaak met peper, zout, sojasaus en sesamolie. Meng alles goed door elkaar en zet het even weg in de koelkast.

Stap 3 Klop het ei met een snufje zout en bak hiermee een dunne omelet in een koekenpan met wat olie. Laat de omelet daarna goed afkoelen.

Stap 4 Blancheer de gewassen spinazie in een pan met kokend water en spoel deze in een vergiet na met koud water. Bewaar het hete water om er straks de noedels in te koken. Knijp met je hand het water uit de spinazie en snijd de uitgeperste spinazie in vieren. Breng de spinazie in een grote kom op smaak met een beetje knoflook, sojasaus en sesamolie.

Stap 5 Doe de noedels in de pan met kokend water en kook ze 4 tot 5 minuten tot ze gaar zijn. Kook de noedels niet te lang, daar worden ze slap van. De noedels horen nog een “chewy” textuur te hebben. Laat het uitlekken in een vergiet en spoel het goed na met koud water. De noedels kun je eventueel in kleinere delen snijden of met een schaar knippen. Leg de noedels in de grote mengkom met de spinazie en breng ze op smaak met sojasaus, sesamolie en suiker.

Stap 6 Rol de afgekoelde omelet op en snijd de rol fijn, waardoor fijne reepjes ontstaan. Zet deze apart.

Stap 7 Verhit in een koekenpan wat olie, en bak hierin eerst de ui, voeg dan vervolgens bosui, de judasoren en als laatst de peen toe. Voeg een snufje zout bij en wok het totdat de ui glazig wordt en voeg de gebakken mengsel toe in de grote mengkom.

Stap 8 Verhit in dezelfde koekenpan met wat olie en bak hierin de
gemarineerde Biefstuk en Chinese champignons. Voeg deze ook toe in de mengkom.

Stap 9 Doe de rest van de knoflook erbij samen met nog wat sojasaus, sesamolie, peper en suiker. Meng dit geheel voorzichtig door elkaar. Garneer met de eireepjes en wat sesamzaadjes. Proef en voeg naar smaak meer zout, peper, sesamolie of sesamzaadjes toe. Serveer het warm!

TIP Je kunt ook andere groenten gebruiken, zoals rode paprika of witte champignons.
Vegetarische versie: vervang het vlees door meer groenten.
Biefstuk kan eventueel vervangen worden door varkensvlees.
Als je van spicy houdt, kan je 2 eetlepels rode peper pasta en 2 eetlepels Koreaanse rode pepervlokken toevoegen!