Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

JZ wordt niet vervolgd

 12-09-2008 19:08

Vandaag heeft de rechter de uitspraak gedaan dat Jacob Zuma niet vervolgd wordt, een vormfout leidde tot zijn conclusie niet zijn onschuld. Hiermee komt Zuid-Afrika en ook de ANC op een belangrijk kruispunt. 
Heeft het recht gezegevierd, ja in z’n behandeling, z’n vorm. Maar naar de inhoud, beschuldigingen van corruptie en verdiensten uit illegale wapenhandel, is geen uitspraak gedaan. Straks is Zuma president en kan hij niet meer vervolgd worden. Heeft hij goed naar Berslusconi gekeken? Mandela heeft gezegd dat voorop moet staan wat goed is voor het land, niet wat goed is voor de partij en niet wat goed is voor een persoon. Maar hadden hij en Mbeki niet hun macht moeten aanwenden om de kandidaatstelling van iemand die beschuldigingd wordt van zulke zware zaken te voorkomen. Als ze het hadden kunnen voorkomen.

Zo’n tweehonderd Zuma-aanhangers wachtten in Kaapstad de uitspraak van de rechter af voor het huis van de MPA (The Scorpions). Zingend, dansend, met hetzelfde vuur dat ik zag bij optochten van het Leger des Heils. Ze noemen hun leider ook wel JeZa. Het vuur komt vanuit ieders voetzolen omhoog, zeer indrukwekkend. Mensen dragen t-shirts met teksten als ‘Kies voor de verlossing uit de armoede’, ‘JZ geboren leider’, ‘Voor altijd communist’ en, maar ook borden met ‘I’ll kill for Zuma’ en ‘We zullen dit land onbestuurbaar maken’

Om 13:00 uur komt de uitspraak van de rechter, iedereen staat in groepjes om draagbare radio’s gespannen te luisteren. Zumo wordt niet vervolgd. Gebalde vuisten, gejuig, omhelzingen, mensen beginnen te zingen en te dansen.
Ondanks de 23 graden staan de haartjes op mijn armen recht overeind.
Hebben we met deze uitspraak nu een impliciete goedkeuring van corruptie?
Zuma zal nu zeer waarschijnlijk president worden. Zuid-Afrika gaat een heel andere koers varen. Hij heeft de armen grote beloften gedaan, dus veel mensen zullen op hem stemmen.
Gaat Zuid Afrika Zimbabwe achterna? 
Wat gaat Mbeki doen? 
Komt Mandela in actie?

zuma%2001.JPG

zuma%2002.JPG

zuma%2003.JPG