Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

It’s a bird …

29-08-2008 19:42

kogelvis%2001.jpg kogelvis%2002.jpg kogelvis%2003.jpg kogelvis%2004.jpg

Op het strand ten zuiden van Dar Es Salam (Dar voor intimi) maakte ik een foto van het skelet van een vogel, of van een vis. De pennen zouden stekels kunnen zijn of pennen van veren. De bek lijkt een snavel.
Ik liet de foto zien aan Benjamin, de kok van het restaurant aan het strand. Hij herkende het skelet van een vis, de bunji fish, een giftige vis die wel gegeten wordt maar vanwege het gif nogal wat precisie van de kok vraagt. Ik denk een bunji fish hetzelfde is als de zeer giftige kogelvis is. De vis waarmee Japanse koks in wording hun laatste proeve van bekwaamheid moeten bewijzen. Overlijdt de eter, dan ging er iets mis tijdens de bereiding en wordt de kok in spe geen meesterkok.
Benjamin vertelt dat zijn vader ooit per ongeluk als bijvangst een dolfijn had gevangen. Hij bracht het dier mee naar huis en vroeg Benjamin er iets lekkers van te maken. Ook in Tanzania is het niet toegestaan dolfijnen te vangen vanwege hun economische waarde voor het toerisme. Maar wat doet een vader die een dolfijn in zijn netten vindt die al niet meer leeft: het dier mee naar huis nemen voor het avondeten. Het was een hele toer om van de dolfijn een smakelijke maaltijd te maken. Het vel is dik en gaat er met moeite af, de honden krijgen het vel niet weggekauwd. En het vlees moest lang koken. Zo komt het gesprek op wat wij in de keuken gebruiken om vlees lekker zacht te maken. Het gebruik van gember is wederzijds bekend, Benjamin gebruikt ook kaneel. Wij gebruiken ook laos.
Als toetje wisselen we onze wederzijdse muziekvoorkeuren uit. Ik vraag Benjamin hoe hij aan nieuwe muziek komt. Hij zoekt op Google naar muziek waar hij van houdt en download dat vervolgens op zijn i-pod. De wegen hoeven niet eerst geasfalteerd te zijn en zonder potholes, je hoeft niet eerst in een stenen huis te wonen met planten voor het raam en een koelkast die open en dicht kan, er hoeft niet eerst 24 uur per dag water uit de kraan te komen voor het wereldwijdeweb toegankelijk is voor een Tanzaniaan.