Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Goed is goed en slecht is slecht

 04-08-2008 16:19

Zelhem, 16 jaar, actief bij de Wereldwinkel.
Wereldwinkelkoffie voor alle bewoners van het dorp, vanaf de bakfiets en op de markt verkochten we onder andere koffie. En groot succes toen het gemeentehuis en de kerk overgingen op het schenken van Wereldwinkelkoffie. We hadden twee soorten, Nicaragua-koffie en Tanzaniakoffie. Multinationals waren slecht, zij stalen van de boeren, lieten de boeren werken voor een schijntje. En het slechte moet geboycot worden. Dus geen sinaasappels van Outspan, geen fruit uit blik van Delmonte, geen koffie van Douwe Egberts en geen benzine van Shell. Een goed mens zijn was niet zo ingewikkeld, met hart en ziel streed ik voor de boeren en hun coöperaties en liet de foute blikjes ananas staan. (Chili con carne was het eerste gerecht op mijn culinaire ladder).
Zuid-Afrika, 45 jaar, op reis van Kaap de Goede Hoop naar de Rotterdamse Kaap.
Mijn haar heeft de kleur van het gras in de Karoo, een goed mengsel van strogeel en goudblond. Het Afrikaans, de plaatsnamen en straatnamen, de bouw van de huizen laten de Nederlandse roots zonder schaamte zien. Ik had schuld en schaamte verwacht, had verwacht me te moeten verontschuldigen, me te moeten bewijzen als goed mens dat aan de goede kant staat.
Zuid-Afrika is een land in ontwikkeling. De restaurants in Cape Town hebben stuk voor stuk een blanke eigenaar. De shebeens in de townships hebben een zwarte eigenaar. De B&B van Vicky is in zwarte handen. 
Afrika is een continent in ontwikkeling. Wat is de beste weg voor die ontwikkeling. Zit Shell fout in Nigeria, moet Shell anders ondernemen in Nigeria.
Kunnen de Afrikaanse boeren hun koffie kwijt op de wereldmarkt, hoe open is de Europese markt.
We rijden nu van Harrismith naar Ladysmith. Nog voor het apartheidsregime was opgeheven vond Paul Simon daar zijn Black Mombazzo, zijn partners om muziek mee te maken. Misschien ligt daar het antwoord op de vraag wat de beste manier is om tot ontwikkeling te komen, Sesamstraat leert het ons iedere dag: samen.

karoo%2001.jpg

red%20hartebeest%2001.jpg