Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Republieksfeest en Suikerfeest

Republieksfeest en Suikerfeest 28-10-2006 11:23

Zaterdag 28 oktober: het einde van de seculiere samenleving?
Suikerfeest en Republieksfeest, Ramadan en Ataturk hand in hand?
Is het waar dat we zijn aangeland in de post-seculiere samenleving, zoals Ertugrul Gokcekuyu beweert?

republieksfeest 01.jpg republieksfeest 02.jpg

De Turkse consul zit naast me en wil graag weten hoe de camera-functie van mijn telefoon werkt. Op mijn vraag of de seculariteit niet meer hoog in het Turkse vaandel staat zegt hij ongemakkelijk dat dit feest van het volk is.
Ik dans met de vrouwen en meisjes op Turkse muziek. 
Nebahat Albayrak, de nummer 2 op de landelijke lijst van de Partij van de Arbeid zingt het Turkse volkslied uit volle borst mee. Centrumraadslid Hacim Kilinc zit tegenover mij en laat het volkslied zwijgend over zich heen komen. We delen medailles uit aan de kinderen van de taalles op zondagochtend. Ik prijs de kinderen omdat ze elke zondag hun ouders meenemen naar de cursus ouderparticipatie. Dan komen de gedichten van de kinderen. Ik versta alleen de woorden democratie en Ataturk. 
Met zeer gemengde gevoelens verlaat ik Odeon. Reisde ik even af naar klein Turkije, waar de rode vlag met de halve maan en de ster wappert en Ataturk de scepter zwaait, of was ik gewoon in het Oude Westen met een grote groep blije buurtbewoners.