Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Overheid bemoei je er niet mee

 09-12-2008 20:28

Gisteravond was er een VVD-debat over de WMO. Een van de meest prikkelende onderwerpen was in hoeverre de overheid achter de voordeur van de burger mag komen. Wat vinden liberalen eigenlijk van deze bemoeizucht. Om de discussie niet te abstract te maken eerst een casus:

We maken kennis met een vrouw van 45 jaar. Ze woont met 4 kinderen in Cool. Ze leeft van een bijstanduitkering en moet zich door lasten en schulden redden met 60 euro in de week. Ze krijgt voedselpakketten van de kerk. De bank was van oorsprong egaal rood, nu onregelmatig gevlekt. Een zwarte schimmelcultuur heeft het regime in de keuken overgenomen. Je voeten plakken vast aan de vloer.
Ze zou morgen graag weer aan het werk gaan. Ze zou morgen graag een boek schrijven over haar leven. Vandaag zit ze in de zorgen, ze wil haar kinderen het beste geven, maar dat kan ze niet.
Haar kinderen doen het goed op school. De oudste zoon is met zijn 14 jaar al een serieuze voetballer, verdient er soms al mee en heeft van het verdiende geld een dure computer gekocht. Laatst heeft de politie hem opgepakt wegens winkeldiefstal. Zijn moeder leende 120 euro van de buurman om hem mee naar huis te mogen nemen. 
Op de vraag haar of de overheid haar niet zou moeten verplichten om hulp te accepteren, zegt ze ja, als het de kinderen vooruit helpt. Als ze maar niet verplicht met het RIAGG hoeft te praten, want ze is niet gek.

Mijn vragen zijn:
• Mag de overheid achter de voordeur komen kijken
• Mag de overheid zorg en hulp verplichten
• Kan de overheid sancties opleggen

Ik denk dat de overheid zich actief mag bemoeien als er kinderen in het spel zijn, die bevinden zich in een situatie waarin ze afhankelijk zijn van hun opvoeder. Als die iets niet goed doet is het kind de klos.

Op 6 december zei Ivo Opstelten in het AD het volgende op de opmerking van de journalist dat het niet zo liberaal is om je achter de voordeur te begeven
“Ik ben van het ideaal dat de mens zich moet kunnen verheffen. De sociale rechtvaardigheid zit diep in me. Wie niet in staat is zichzelf te redden, moet maximale steun krijgen.”

Het wordt tijd dat de VVD zich nadrukkelijker presenteert op die ene liberale pijler van de familie van vijf uitgangspunten; sociale rechtvaardigheid.