Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Op stap met Drugs in Kleur

 11-05-2009 11:39

Drugs in Kleur is niet het nieuwste roze pilletje waarmee je verder, hoger, sneller en toch relaxter door de wereld gaat, maar een schouwmethode voor bewoners in het Centrum om drugsoverlast in kaart te brengen. 
Afgelopen vrijdagnacht mocht ik met bewoners mee met een nachtschouw van Drugs in Kleur. Om 00:00 uur zaten 10 bewoners uit Het Oude Westen, de chef wijkteam politie Oude Westen en een opbouwwerker klaar op politiebureau Eendrachtsplein. Na een korte instructie en de verdeling van de mensen over twee routes trekken we de stad in, gewapend met zaklamp, notitieboekje en pen. In anderhalf uur tijd wordt geregistreerd of er dealers, verslaafden, bedelaars en daklozen aanwezig zijn en hoe zij zich gedragen. En verder wordt er gespeurd naar de stille getuigen. Zilverpapier en verpakkingszakjes, doorgeknipte fietssloten en glas van gebroken autoruiten die getuigen van de aanwezigheid van gebruikers. In vijf kleuren wordt de mate van overlast uitgedrukt. Zo kan een kaart worden ingekleurd waarop onmiddellijk te zien waar de drugsoverlast het grootst is: daar waar het paars is. Er wordt heel precies in beeld gebracht waar, wanneer en in welke mate drugsoverlast in de wijk plaatsvindt. Dit inzicht is de basis van het nemen van maatregelen om de drugsoverlast verder aan te pakken. 
Mijn ploeg vindt drie verpakkingszakjes van hard- en softdrugs, een asbestbak die de volgende ochtend gemeld zal worden bij de ROTEB, wildplassers die de urilift niet kunnen vinden en drie vreemde jongens bij het Van ‘t Hoff monument, we ontdekken niet of ze ook werkelijk snode plannen hadden. Om 01:30 uur volgt de debriefing op het Eendrachtsplein. Alle meldingen worden genoteerd, nog een bakje koffie, en dan naar huis. Petje af voor bewoners die vrijwillig een deel van hun nachtrust inruilen voor een inspectie van hun eigen wijk!
De methode Drugs in Kleur werd vorig jaar onderzocht door de Erasmus Universiteit. Het onderzoeksrapport concludeert dat de relatie tussen buurtbewoners en politie is verbeterd, dat het gelukt is om te komen één definitie van drugsoverlast die door alle partijen wordt gedeeld. Het Oude Westen wordt door de bewoners echter nog steeds gezien als de onveiligste wijk van Rotterdam. De drugsoverlast is nog steeds niet onder controle.