Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Op stap met de buurtagent

10-01-2006 23:39

Buurtagent Sjaak zorgt voor een andere kijk op de wijk
Bert Homan, voorzitter Centrumraad, Julie van Mol, nummer zes op de lijst van de VVD in het Centrum en ik volgden buurtagent Sjaak Lucassen een avond op de voet.

Het is koud, dus rustig op straat. Opvallend is de enorme hoeveelheid agenten, te voet, in de surveillancewagens en te paard. Op initiatief van Stadsmarinier Jan de Kloet werd in het kader van het najaarsoffensief onder andere extra mankracht ingezet om de overlast in het Oude Westen extra aan te pakken. 
Het Tiendplein is stil, geen dealer te bekennen Op de West-Kruiskade slechts een dame die is vergeten haar autolichten aan te doen. Ik voel de slappe lach opkomen als ik zie dat het J. is, die ik ken als dansdocente op spitzen. Verder houdt Sjaak op verzoek van de post een man staande, die vervolgens wordt overgenomen door collega�s.

Op het EP, politiegeheimtaal voor Eendrachtsplein, checken we de koffieautomaat en de expresschoc doorstaat de proef. Sjaak vertelt over de andere rollen van een buurtagent die voor de buitenwacht veel minder zichtbaar zijn dan die van boevenvanger en bonnenschrijver. Als bemiddelaar is een buurtagent bijna een maatschappelijk werker. Als co�rdinator moet hij een heel team van mensen aansturen en dat brengt veel vergader- en bureauwerk met zich mee.

We lopen op de Nieuwe Binnenweg en praten over de Oosteuropese hoertjes die hun klandizie vinden in de buurt van de �s-Gravendijkwal en de Nieuwe Binnenweg. Het gekke is dat ze onder mijn raam blijken te lopen, terwijl ik keurig zit te typen zoals nu, of uit het raam kijk. Vorige week zijn er 15 illegale dames opgepakt en terug gestuurd naar Bulgarije en Polen. Twee jongens van een jaar of 18 passeren ons en haken onmiddellijk in op ons gesprek. Ze weten precies te vertellen waar de dames woonden en waar ze zich nu ophouden. Ze vertellen over politie-invallen alsof Sjaak er niet in vol ornaat bij staat.

We nemen afscheid, Bert sprint naar de trein om nog voor de ophaalbrug omhoog gaat Noord-Holland te bereiken, Julie gaat naar huis met de blije gedachte dat de West-Kruiskade ook weer van haar is en niet alleen van boevengespuis, Sjaak heeft door het praten bijna geen stem meer en ik, ik ben trots op mijn buurtagent.