Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Mijnen en Muizenissen

 27-07-2009 18:42

Mijnen en Muizenissen
Overal staan bosjes met de waarschuwing dat er mijnen liggen.
Aan mijn mijn voeten dollen de muizen, of hamsters, lieve staartloze wezens. Ze knagen aan wat ze vinden, ze hebben holletjes om zich bij angst in terug te trekken, ze zijn niet heel erg schrikkerig en pas een roogvogel speurde naar een lekker hapje.

muizenissen.jpg

In de buurt van Osieck, serviers bevochten de Kroaten hier, en de Kroaten sloegen terug. Dit schuldig landschap blikt of bloost niet. Aan sommige huizen zie je nog de schade van de oorlog. Kogelgaten hebben de buitenmuren gepokt. Of het dak is eraf vanwege een ontplofte granaat. Van sommige huizen is de eigenaar niet meer komen opdagen. Omgekomen? Voor altijd verjaagd? Gaat het goed met het land. Het wordt wer bewerkt,de comines werken keurig om de mijnenvelden heen. Ik kijk naar de kruising van twee zandpaden. Vochten daar ooit twee jonge jongens? Eerst vriendjes op de basisschool, dan Servier en Kroaat. Ik ben bang voor de beelden die dit schuldig landschap heeft opgeborgen. Waar ooit mijnen werden geplaatst bloeien nu door mooiste bloemen, Hier zet geen mens zijn voet op de grond.