Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Langs werelds wijde wegen

 … 17-07-2011 21:48

Roemenie, ergens tussen Cluj en Crajova inde Apesijnse bergen

Aan een tak hangt de maan, een lampion op zonne-energie, net voor de vakantie gekocht bij Ikea.
Rechts van mij brandt een vuurtje, links van mij zit Kees.
We aten uit de Hongaarse keuken; kolbaz en paprika en halve maan broodjes met een goed glas Cabernet, Hadobas Pince.
De zon is onder, de eerste sterren verschijnen
straks nog even water warm maken voor een douche.
We zijn onderweg naar de Hoge Tatra in Slowakije vanuit het Grote Tsarenbos in Polen. De I-pod laat de prachtige muziek van Ando Drom horen. De geknepen hoge stem van de zangeres heeft ooit filmmaker Tony Gatliv op reis gestuurd naar Roemenie om de favoriete muziek van zijn vader te vinden. Hij maakte daar een prachtige film over. En het zigeunervuur had iets in hem wakker gemaakt en hij maakte daarna de film Gadjo Dilo en een film over een Frans jongetje dat in de zigeunercultuur stapt, een zigeunerliefde beleeft en gitaar leert spelen van een zigeunermuzikant. We leerden al van Marion Bloem, die naast mij stond bij het concert van Paul Simon tijdens North Sea Jazz, dat de naam zigeuner een scheldnaam is, liever noemen we de mensen die zwerven langs werelds wijde wegen Roma. Ik zing mee met Ando Drom, en dat kan want het volume staat hoog. Net voorbij Jasov in de Hoge Tatra zie ik een zigeunernederzetting. De huizen en hutjes van golfplaat staan dicht op elkaar, lange waslijnen laten de enorme reeks ondergoed vrij wapperen inde wind. Jonge meiden met alweer een dikke buik duwen een kinderwagen voort. Jongetjes met een gescheurd hemd en afzakkende broek neuzen in de vuilcontainers. Dikke vrouwen met hoofddoek e schort zitten wijdbeens op de drempel van hun voordeur. Kinderen spelen stenenovergooiertje.
Ik schrik. Dit is Europa. Wij Europeanen laten mensen op een vuilnisbelt wonen. Of geven wij Europeanen de Roma de vrijheid om hun eigen leven in te richten?
En hoe zit dat dan met de kinderen die niet naar school gaan. Hoe zit dat dan met de meisjes die op heel jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt? Waar blijven de kansen voor ieder kind om op te groeien tot een sterk mens dat deel kan nemen aan de maatschappij? Dat deel kan nemen aan mijn maatschappij?
We passeren de grens Slowakije – Roemenie.
Een Roma verschijnt met zijn viool aan mijn raampje.
Of ik zin heb in romantische muzikale uithalen? Nu even niet!

DSCN2792%20%28300x225%29.jpg

DSCN2783%20%28300x225%29.jpg