Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Laayoun; hoofdstad van wat eigenlijk? 

28-07-2010 00:36

Middenin de Spaanse Sahara, de Westelijke Sahara of het land van de Polisario ligt hoofdstad Laayoun. De stad lijkt vers opgetrokken (in 1985?) en de oorspronkelijke bewoners wonen ergens in hun tent in de woestijn. In 1975 trok de zogenaamde Groene Mars naar dit gebied om de overheersing van Marokko duidelijk te stellen. 350.000 Marokkanen vestigden zich middenin het omstreden en veel bevochten gebied, In 1985 was de scheiding Marokko – Algerije – Mauretanie een feit. Inmiddels draait de phosphaat-industrie volop, verder lijkt er niet zoveel te draaien.
In het hotel de vergane glorie van toen, toen er nog een goed hotel nodig was voor alle mensen van ver, uit Rabat en van de UN. In de stad een angstige reactie van een soldaat op een onschuldig geschoten foto waar niets militairs aan te ontdekken valt.

vergane%20glorie%20in%20Laayoun.jpg

Laayoun.jpg