Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Kunst met een kleine K

Kunst met een kleine K 17-06-2006 20:08

Het Gemeentebestuur beet z’n tanden stuk op Santa Claus van McCarthy. De Centrumraad koestert de kunst op haar grondgebied en doet een bescheiden
duit in het kunstzakje.

Tijdens de Bezielde Zaterdag op 17 juni voelde Taco Noorman mij aan de tand.

17 juni 01.jpg 17 juni 02.jpg
Wim Noordergraaf, oude bekende uit Theater Kikker, 
maakt grote en kleine mensen gek 
met zijn Rode Poppenkast.

De nieuwbouw van De Hofdame wordt gedeeltelijk aan het oog onttrokken door een schutting met graffity. Hier wordt kunst ingezet ter verfraaiing van de omgeving. Bij mij in de straat is een bord opgehangen met wonderlijke namen, Neutebeum, Kiekertak en Klotterbooke. Zij waren leerlingen van meester Bint uit de roman Bint van Bordewijk. De Saftlevenstraat speelt een rol in Bint en Manuel Kneepkens wilde dit hoogtepunt kracht bij zetten. Om kinderen en hun ouders enthousiast te laten oefenen met taal zijn de avonturen van Tessa en Ayoub in Hartje Stad opgeschreven in een voorleesboek en op muziek gezet. Kunst als middel om Nederlands te leren.

Kunst kan een prikkel zijn om vastgeroeste begrippen te heroverwegen. Grote kunstwerken op het grondgebied van het Centrum stemmen soms tot nadenken, en soms staan ze er lang genoeg om eigen te worden. De zorg rond de definitieve plek van Zadkine is groot, wie aan Zadkine komt komt aan de Centrumbewoner. Het Maasbeeld van Auke de Vries wordt omgedoopt tot ‘De Waslijn’. En geen dichtregel staat zo in ieders hoofd geprint als “Alles van waarde is weerloos’ van Lucebert.