Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Free Santa

29-11-2008 14:33

santa.jpg

Santa Claus kreeg een warm welkom op het Eendrachtsplein. De Nieuwe Binnenweg heeft er alles aan gedaan heeft om Santa Claus een mooie plek te bezorgen. Het zijn de ondernemers van de Nieuwe Binnenweg die de rode loper hebben uitgelegd voor Santa Claus. De kabouter staat op de kruising tussen uptown en downtown. En ik hoop dat Santa Claus nog veel gespreksstof zal opleveren. Want dat is wat kunst moet doen: de geest prikkelen en de tongen los maken.

Het succes van het evenement ‘Free Santa’ is goed te vergelijken met het evenement ‘Invaren tweede deel Van Brienenoordbrug’. Het vervoer van de reuzenkabouter, het hijsen van het 6 meter lange beeld en het precies plaatsen met de neus de goede kant op is een evenement dat veel publiek trekt. Eigenlijk heeft een dergelijk evenement geen aankleding nodig in Rotterdam. Gefascineerd kijkt het publiek naar het aantreden van de mannen van Gemeentewerken en De Gier. Er wordt uitgebreid gesproken over het hoe en waarom van het kopluik, de volgorde van het losschroeven van de moeren en de vastnagelen aan de grond. Applaus klinkt als het publiek denkt dat het beeld staat, applaus klinkt opnieuw als een van de mannen het sein ‘beeld meester’ geeft.