Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Er kan weer gespeeld worden in Speelcentrum Weena

Er kan weer gespeeld worden in Speelcentrum Weena 02-09-2006 13:00

In de spiegeling van Nationale Nederlanden zie je een kasteel met torens van bijna tien meter hoog. Dit klimkasteel is een van de nieuwe speeltoestellen in Speelcentrum Weena.

speelcentrum weena.jpg

Vanaf zaterdag 2 september 13:00 uur kunnen de centrumkinderen weer spelen. Rode neuzen en een brassband ondersteunden Marian Dogan en Frits Mos bij de opening.

In juni 2005 heeft het bestuur van het Speelcentrum Weena een aanvraag ingediend voor een bijdrage van � 175.000,- uit het Fonds Centrumkind ten behoeve van herinrichting van de speeltuin. Henk Schaaf, Centrumraadslid van 2002 tot 2006 en een van de bedenkers van het Fonds Centrumkind, vierde het feest mee en maakte mij attent op de waarde van het Fonds.

En vanzelfsprekend deed ook de portefeuillehouder welzijn een duit in het toesprakenzakje:
� Spelen is leuk, maar het is ook nog goed voor kinderen
o Van buiten spelen word je sterk
o Door samen te spelen leer je hoe je samen moet leven met anderen
o Je traint ook je hoofd als je speelt 
o Je fantasie groeit door te spelen, dat betekent dat je ook goed wordt in het oplossen van problemen
� Spelen is ook goed voor ouders
o Ze zitten samen op een bankje bij de schommels en leren elkaar kennen
o Een kind dat speelt is een kind dat niet lastig is
o Het Speelcentrum is een veilige haven die zorgt dat het fijner is in een buurt
� Het Speelcentrum Weena is de enige speeltuin in het centrum van Rotterdam. Het is niet alleen speeltuin maar ook een Speelotheek waar kinderen speelgoed kunnen lenen .
� De Centrumraad heeft net als alle andere deelgemeenten en het stadhuis nog een grote hobbel voor de boeg. Die hobbel heet ID-banen, de Instroom-Doorstroom Banen. De deelgemeenten kijken vol spanning naar het College van Burgemeester en Wethouders. Zij zitten maandag en dinsdag bij elkaar in Domburg om het College-programma voor te bereiden. De deelgemeenten hebben het verdwijnen van de ID-banen als een van de zwaarste problemen meegegeven aan de wethouders. Helaas zit ik dus nog even in de wacht. Ik hoop dat we straks Domburg kunnen omdopen tot Slimburg en een goede oplossing te horen krijgen. Het verdwijnen van ID-banen is niet alleen een probleem van de mensen die een ID-baan hebben maar ook van instellingen en organisaties die kunnen draaien dankzij hun ID-er. 
� Zonder vrijwilligers zou de speeltuin niet kunnen bestaan. Mensen die voor hun plezier en voor de Centrumkinderen hun handen uit de mouwen steken. 
Binnenkort verrijst aan het Weena, vlakbij het Groothandelsgebouw, een kasteel met torens van bijna tien meter.

De mandschommel is direct een van mijn favorieten, maar ik ben niet de enige. En in een speeltuin gaan kinderen nou een keer voor, dus ik moet later een keer terug komen. Ook geweldig is de waterhoek, waar je water omhoog kunt pompen zoals de oude Grieken dat al deden.