Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

De Reus is terug

 09-06-2011 22:04

Sinds vandaag is De Reus, Rigardus Rijnhout, terug in het Oude Westen. 
Ik ben ontroerd door het beeld, daar staat hij dan, kwetsbaar, maar langer dan iedereen,
zijn vijftiger-jaren-broek is prachtig in brons.
Iedereen meet zich met de reus, past zijn schoenen, kijkt naar hem op.

DSCN2722%20%28225x300%29.jpg

Rigardus Rijnhout
Rigardus Rijnhout (Rotterdam, 21 april 1922 – Leiden, 13 april 1959) stond door zijn lengte van 2 meter en 37 centimeter bekend als de Reus van Rotterdam. Hij was de langste man in Nederland aller tijden. Hij woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn enorme lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.
Rijnhout overleed op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor, die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. De vriendelijke man werd in de Maasstad gezien als een fenomeen en had het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’. Hij verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Na zijn ongeluk heeft hij nog een paar jaar bij de Spido ansichtkaarten van zichzelf aan toeristen verkocht. Toen Rijnhouts gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het Academisch Ziekenhuis Leiden, werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.
In het Rotterdamse Oude Westen is het R. Rijnhoutplein naar hem vernoemd. De in 2005 gevormde stichting ‘De Reus van Rotterdam’ heeft er voor gezorgd dat op 9 juni 2011 een standbeeld op ware grootte van hem wordt onthuld. Het beeld van Rijnhout is gemaakt door kunstenaar Herman Lamers en is te zien in het wijkpark van het Oude Westen. Daarmee staat De Reus vlakbij het huis in de Gouvernestraat waarin hij opgroeide en zijn leven lang woonde.