Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Craiova 1994 – 2007 – 2011

 19-07-2011 17:09

IMG_1030%20%28225x300%29.jpg

Oktober 1987, na heftige protestacties met de roep om een totale omwenteling volgt de executie van Ceausescu; Een omwenteling voor Roemenie of in elke geval de start van een verandering voor Roemenië. De revolutie werd gekaapt door de zittende macht. Die wilde wel af van Ceausescu, maar niet van hun eigen positie. Toen de studenten drie weken na executie merkten dat niet iedereen dezelfde revolutie vierde volgden protestbijeenkomsten. Hardhandig werd ingegrepen door de mijnwerkers onder leiding van de voormalige Securitate, er vielen doden onder de studenten. In 1996 was voor iedereen duidelijk dat de positie van president Iliescu onhoudbaar was. Een nieuwe regering trad in 1996 aan onder leiding van Constantinescu en stap voor stap werkt Roemenie aan haar verdere ontwikkeling.
1994 In Craiova lijkt alles nog bij het oude gebleven. Een stadje dat stil is blijven staan in 1800 aangevuld met onder andere een communistisch hotel; Hotel Jiului. Op het centrale plein laat ik mijn schoenen repareren. Tijdens het wachten krijg ik Nescafé uit een glaasje dat de schoenmaker aan zijn overhemd heeft schoongeveegd. We overnachten in Hotel Jiului, er brandt geen licht in de lobby, in de hoek staat een dame in slecht zittend uniform, vriendelijkheid en gastvrijheid staan nog in niemands vaandel. Na een lange procedure van kopiëren van de paspoortgegevens en het afscheuren van briefjes langs een liniaal kunnen we naar de kamer. Kapot beddengoed, loshangende stopcontacten, alleen koud water en vloerbedekking waar je niet met blote voeten op durft te lopen. 
2007 De ontwikkelingen in Roemenie hebben een enorme vaart genomen. De nieuwe rijken rijden in grote BMW’ s en dragen spiegelende zonnebrillen. Hun houding met respect afdwingen en doet dat bij een aantal mensen ook. Mijn oude pleintje en mijn schoenmakertje zijn er niet meer. Een glimmend bankgebouw speelt nu de hoofdrol op het plein. Ik koop een nep-G-Star-Raw T-shirt. De Biergarten schenkt grote halve liters. Hotel Jiului heeft een enorme transformatie ondergaan. Het licht brand in de lobby, we worden hartelijk welkom geheten, de oude bedden hebben plaats gemaakt voor moderne bedden met krakend vers beddengoed, uit de kraan komt ook warm water en bij het diner klinkt 80-er jaren muziek uit de boxen. De volgende ochtend staat er een ontbijtbuffet klaar, er is keus! Blauwe onderkleden met witte tafelkleden, overal spiegels, overal blauwe kunstbloemen en alweer die heerlijke muziek die aangeeft dat er niets aan de hand is.
2011 Op de parkeerplaats van Hotel Jiului staan alleen Roemeense auto’s die vragen om een poetsbeurt. Het licht in de lobby is uit. Of we in plaats van een gewone kamer misschien een appartement willen, dat is even duur. Het appartement blijkt te bestaan uit twee hotelkamers waarvan de tussenmuur is weggehaald. We hebben twee wc’s. Het water komt zeer bescheiden uit de kraan en is koud. Maar er is WIFI! We eten pizza om de hoek. Bij terugkomst blijkt er een prullenbakbrandje in de hal. Twee dames zitten te roken op de toegangstrap. En de kale man in het trainingspak die ik in de lift al had ontmoet terwijl hij zijn veiligheidsronde leek te gaan doen, gewapend met zaklamp, sleept de prullenbak naar buiten. Het blussen maakt de zaak erger en we sluiten de ramen. De volgende ochtend zit ik helemaal alleen in de ontbijtzaal. Het buffet is leeg, de kunstbloemen zijn verdwenen. Kees schuift aan aan de enorme ronde tafel met twintig stoelen. De serveerster bakt een eitje en serveert er oranje limonade bij en matige koffie. Dit smaakt naar vroeger!
Maar buiten draait de stad door, wegens worden verbeterd, nieuwe hotels zijn verrijzen, Craiova glimt niet alleen door zijn spiegelende nieuwbouw en de Ray Ban glazen waarin je alleen jezelf maar ziet en niet de ander. Nog even naar het pleintje. Toekomstdromen in de vorm van sprookjestrouwjurken , een kleermakertje en een telefoonwinkel naast elkaar, de weerspiegeling van de oude slecht onderhouden gevels in het bankgebouw. 
Roemenie komt er wel, stap voor stap. Roemenie werd niet van de ene dag op de andere een heel ander land, maar is volop voorwaarts in beweging.

IMG_1031%20%28225x300%29.jpg IMG_1028%20%28300x225%29.jpg IMG_1027%20%28300x225%29.jpg IMG_1026%20%28225x300%29.jpg