Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Court Square Diner

 03-12-2009 03:14

Bij metrostation Court Square, op het Court House Square, zit ook de Court Square Diner. Een diner zoals een diner moet zijn. Ik nam er cappuccino en een getoaste (!) blueberrymuffin met blueberry jam.

diner%2001.jpg diner%2003.jpg diner%2002.jpg diner%2004.jpg

PS1 zit er om de hoek. PS1 is een afdeling van het MoMa. PS1 ademt de jaren 80 uit, kunst uit de grond van de kunstenaars hart en nieren. Kunst die niet bedoeld lijkt te zijn voor het publiek. Maar ja, wordt het getoond in een museale omgeving dan gaat het publiek vanzelf kijken, wat moet het publiek anders. De foto’s van Robert Bergman zijn prachtig, maar de noodzaak om ze te laten zien ontgaat me. Ze zijn geforgrafeerd tussen 1985 en 1997 in diverse Amerikaanse steden. De ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich is leuk bedacht, maar na het zien van de foto’s valt de werkelijkheid tegen, vooral omdat het Japanse meisje niet ook even onder water wil gaan voor mij zoals ik voor haar deed. Het lijkt wel of er een muffinfabriek is gevestigd in PS1, de zoete lucht en het overbodige beeld en geluid maken dat ik naar buiten wil. http://ps1.org/
Veel leuker is Five Pointz, curator is JonathanCohen, beter bekend door zijn tag: Meres One, hij zette zelfs graffiti in Kralingen. Rotterdam is sinds maart 2006 twee kunststukken rijker: in de doorgang Sophiakade-Berkelplein in Kralingen-Crooswijk hangen twee gigantische muurschilderingen met als thema ‘Idolen en Iconen’. In opdracht van de gemeente Rotterdam zocht Stichting Ubehave 3 kunstenaars bij elkaar, die onder de noemer ‘Cariffiti’ en met medewerking van buurtjongeren dit project mochten uitvoeren. De schilderingen, die in totaal zo’n 200 m2 in beslag nemen, zijn gemaakt door Meres One, een graffitikunstenaar uit New York (klik hier voor zijn website), Ras Elijah, een Antilliaanse kunstenaar, woonachtig in Nederland, en Nina Valkhoff van Creatief op Commando.http://www.creatiefopcommando.nl/pages/mural92.html.http://5ptz.com/graff/about/