Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

City Safari: ‘Sterke vrouwen van het Koninkrijk

 14-10-2008 23:24

“Sterke vrouwen voor een nieuwe sterke generatie”.

Onder dit motto zetten 14 vrouwelijke (oud)bestuurders uit alle delen van het Koninkrijk zich in voor een betere toekomst voor vrouwen en jongeren. In het kader van dit initiatief heeft City Safari in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op dinsdag 7 oktober 2008 een werkbezoek georganiseerd. Aan het werkbezoek namen onder andere de minister president van de Nederlandse Antillen mw. Emily de Jong- Elhage en staatssecretaris mw. Ank Bijleveld deel.

Het doel van de Antilliaanse Safari was een kennismaking met de Rotterdams Antilliaanse (sterke) vrouwen en jeugd. Er werden huisbezoeken afgelegd, stichtingen en projecten bezocht en natuurlijk mochten een home made lunch en diner niet ontbreken. 
De dag begon bij vrouwenvereniging en zelforganisatie ‘Fuerte’ (sterk), alwaar burgemeester Opstelten de (oud) bestuurders welkom kwam heten. De dames van Fuerte hadden de lunch bereid die bestond uit diverse salades, vis, johnny cake en fruit. Suzie Bergland vertelde nog iets over de dames van Fuerte waar de persoonlijke ontwikkeling centraal staat en de ouderen vereniging waar het doorbreken van het sociale isolement een belangrijk aspect is. 
Na de uitleg van City Safari gingen de dames in groepjes op pad. Zij bezochten diverse sterke vrouwen thuis in verschillende wijken; Maggie en Erna in Katendrecht, Gretha in Oud Charlois, Vanessa op het Noordereiland, Ilona in Hillesluis en Hazel in de Tarwewijk. Ook werden er projecten bezocht die met meervoudige hulpvragen van gezinnen of jongeren te maken hebben zoals Eksito en Proksimo. Een bezoek aan een vrouwenstudio en studentenvereniging mochten daarnaast niet ontbreken in het programma. 
Na deze gastvrije, inspirerende, informatieve en soms emotionele bezoeken was het tijd voor het diner in de Victory Outreach kerk in de Tarwewijk. Pastor Jerry Mendeszoon, zelf opgegroeid op Curaçao is daar voorganger. Een groot deel van de gemeenschap van de kerk is Antilliaans/ Arubaans. Voor de jongeren uit de wijk zijn er vanuit de kerk brassbands opgezet om ze een zinvolle dagbesteding te bieden naast hun werk of opleiding. Daarnaast vangen zij in de ‘homes’ verslaafden op. De Antilliaanse dames van de kerk hadden als voorgerecht heerlijke soep, pastei, kaasballetjes en johnny cake bereid en als dessert onder andere ananas- en chocolade taart. De catering voor het hoofdgerecht kwam van Mazinga, een restaurantje uit Schiedam van Lynette Leerdam die tevens voorzitter is van de stichting Friends of Statia. Het hoofdgerecht bestond onder andere uit aardappelsalade, geitenvlees, kip, gebakken banaan, salade, rijst met bonen enz. Tijdens het diner heeft stadsmarinier Jan de Kloet een presentatie gegeven waarna Sandra Kooij (Antillianen regisseur) iets heeft verteld over de (voorlichtings-)film Biba Biba, waar de trailer van is vertoond. 
De brassbands van Victory Outreach zorgden na het dessert voor een spectaculaire muzikale afsluiting. Het einde van een zeer geslaagde dag!

Aan de Antilliaanse Safari namen onder andere de volgende sterke vrouwen deel: 
• Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 
• Emily de Jongh-Elhage, minister-president Nederlandse Antillen 
• Ersilia de Lannooy, minister van Financiën Nederlandse Antillen 
• Akilah Levenstone, oppositieleidster Saba 
• Maria Liberia-Peters, voormalig minister-president Nederlandse Antillen 
• Marisol Lopez-Tromp, minister van Onderwijs Aruba 
• Maritza Silberie, gedeputeerde Onderwijs Bonaire 
• Nora Sneek-Gibbs, voormalig staatssecretaris Staatkundige 
Structuur Nederlandse Antillen 
• Sarah Wescot-Williams, gedeputeerde Constitutionele Zaken en Onderwijs Sint-Maarten 
• Zita Jesus-Leito, gedeputeerde Constitutionele Zaken Curaçao

 

Foto’s Ramsay Soemanta