Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Brighton Beach, het Schiemond van New York

 06-12-2009 03:13

Helemaal in het zuiden van Brooklyn aan het eind van de metrolijnen B en Q ligt Brighton Beach. Dat klinkt als emmertje en schepje mee, goed smeren en genieten maar. Vandaag is het 5 graden celsius en het regent. Brighton Beach is een soort Schiemond. Een van de mooiste plekken van de stad aan het water (de Nieuwe Maas c.q. de Atlantische Oceaan) en een van de armste wijken van de stad. Goedkope roodstenen hoogbouw biedt onderdak aan vooral Russen. Ik loop langs restaurant Tatjana, vrouwen met strakke boerenhoofddoekjes zitten alleen aan een tafel, een sexy kelnerin poleert de glazen terwijl ze vol heimwee door de grauwe vitrage naar de zee kijkt. Ik zie verderop acht mannen in een keukentje rond de oven vodka drinken. Ik zie Tatjana’s met oogmake-up die volledig voldoet aan mijn vooroordelen over Russische make-up; harde lijnen en harde kleuren op bleke vlekkerige gezichten. Opvallend veel Russische tandartsen en ook de SubWay heeft Russische broodjes. Met welke droom en met welke hoop vertrokken deze Russen uit hun vaderland. Maakten ze hun dromen waar? Kunnen ze hier zijn wie ze willen zijn?

brighton%20beach%2007jpg.jpg

brighton%20beach%2001.jpg brighton%20beach%2002.jpg brighton%20beach%2003.jpg brighton%20beach%2004.jpg brighton%20beach%2006.jpg brighton%20beach%2005.jpg