Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Ali Pasha Tepelena, tiran of held

 31-07-2009 18:03

De Grieken vonden hem een wrede tiran, zijn plundertochten, zijn feodale slavendrijverij, zijn wrede straffen. Hier wilden zij mee afrekenen, met de persoon, maar meer nog met zijn, voor die tijd overigens gebruikelijke, manier van doen. Ali Pasha Tepelena werd onthoofd, het lijk werd geroofd toen er een pelgrimsoord naar zijn lichaam dreigde te ontstaan
De Albanezen vonden en vinden hem een held, hij vergrootte het Albanese rijk, hij werd van eenvoudige jongen toch maar mooi pasha, en hij streed tegen de Turken.

het%20meer%20met%20fiets.jpg

het%20meer%20met%20koe.jpg

het%20meer%20met%20dode%20boom.jpg

Hij werd geboren in Tepelena, Albanië. Hij had een groot paleis op het Eiland van Ioannina, middenin het Pavotismeer. Toen de schoondochter van Ali zich beklaagde over al die vrouwen die de aandacht wilden van haar man, vroeg hij haar een lijstje te maken met de namen van die slechte vrouwen. Hij liet ze alle zeventien verdrinken in het meer, Frossini als eerste, toevallig ook ooit de minnares van Ali zelf. De vrouwen kregen een stukje Turks fruit onder hun tong, zodat ze zouden sterven met een zoete smaak in hun mond.

Ik fietste rond het meer, maar vond geen spoor van de gebeurtenis van twee eeuwen geleden. Wel een koe die waterlelies graasde en een dode boom met aalscholvers met romantische spiegeling in het water.
De rondvaartboot zette mij af op het eiland. Na de Spido-val langs alle toeristenwinkeltjes kwam ik bij het Ali Pasha Museum. Een etalagepop draagt de jurk die Frossini gedragen zou hebben bij haar verdrinking. Op het schilderij met de verdrinking draagt ze een heel andere jurk. Het museum is ingericht als een gezellig ouderwets Turks huis. Aan de wanden hangen tekeningen van gebeurtenissen waar de pasha een rol speelde.
Ik las onderweg ‘Een varken in het paleis’ van Tessa de Loo. Zij treedt in de voetsporen van Lord Byron die ooit bij de pasha logeerde in Ioannina. En zij reist hem achterna naar Tepelena. Vanwege de schrijfstijl en –kwaliteit leest het wat hobbelig, maar de informatie over de streek waar we zelf door reizen houdt me gaande.

het%20meer%2C%20Mw%20Frossini.jpg

het%20meer%20het%20water.jpg