Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

Abuja: Gated City

 23-08-2010 23:09

In 1976 werd Abuja op de tekentafel bedacht. Lagos was de hoodstad maar de 75% Yoruba-bevolking gaf toch een verkeerd gewicht aan de hoofdstad voor het hele land. Daarnaast biedt een hoofdstad die wat meer middenin het land ligt nieuwe economische ontwikkelingsmogelijkheden en komt de macht wat meer centraal te liggen. In 1981 werd begonnen met de ontwikkeling, en in 1983 kwam alles na een coup stil te liggen. pas in 1991 kwamen de ontwikkelingen weer op gang en werd de hoofdstad officieel verhuisd van Lagos naar Abuja.
Abuja is breikbaar middels een eenduidig wegennet. Hoofdaders zijn de expressways. De expressways kruisen met avenue’s en crescents. De crescents geven toegang tot closures, doodlopende straten, die gebruikt worden door aanwonenden. Een buurt wordt begrensd door een crescent en is bereikbaar via de closures, maar is ook met muren, hekken en natodraad afgeschermd van de straten. 
Dat betekent dat je door een dode stad rijdt, lopen is geen aantrekkelijke optie, de levendigheid wordt gevormd door de auto’s en swingende verkeersagenten. De stad is niet vanuit een ziel gegroeid maar helemaal nieuw opgebouwd naar tekentafelmodel.

gates%2001.jpg

gates%2003.jpg

gates%2002.jpg