Zelhem – Rotterdam – Wereld – Hele Alles

1 januari 2010 Jong van Straat

 01-01-2010 17:01

1 januari 2010 Jong van Straat 
Zeven stuks, meer ramen heeft Jong van Straat niet.
Zeven kapotte ruiten, zonder afzender.

Probeert hier iemand een boodschap over te brengen aan iemand?
Moet hieruit iets begrepen worden?
Wie moet zich hier iets van aantrekken?
En wie communiceert er zo onduidelijk met zoveel kabaal?

Voor iedereen die mij als een van de dagelijks bestuurders in het Centrum iets wil vertellen: ik heb een deurbel en een brievenbus, een mailbox en een telefoon, een spreekuur en een agenda waar iedereen bij kan die iets wil vertellen met woorden.

De Centrumraad was niet tevreden over het sociaal cultureel werk en het jongerenwerk zoals dat werd aangeboden in het centrum van Rotterdam. De Centrumraad heeft om die reden, na veelvuldige pogingen om tot verbetering te komen, afscheid genomen van Stichting Wenk. De Centrumraad heeft daarop een ‘bestek’ gemaakt waarin precies omschreven staat wat van nieuwe partners wordt verwacht. In december zijn vier organisaties aan de slag gegaan met een nieuwe opdracht; Stichting Buurtwerk Centrum voor al het sociaal cultureel werk, Stichting Jong voor het jongerenwerk, Stichting Groeibriljant voor de peuterspeelzalen en Thuis Op Straat voor het pleinenwerk.

‘Jong van Straat’ is een van de kleinschalige jongerenaccommodaties in het Centrum. Zonder drempels worden jongeren geholpen om naar scholing en werk geleid te worden. In mijn ogen begint goed jongerenwerk met het bieden van kansen op ontplooiing, met het ontwikkelen van talenten en het bieden van steun om op te groeien tot volwassenen die op een verantwoordelijke manier met hun vrijheid kunnen omgaan.
Het nieuwe begin is er; aan verbetering wordt hard gewerkt. Die verbetering kan ook alleen maar plaatsvinden als die hand in hand gaat met de inzet van de jongeren zelf. Jong van Straat werd in de kerstvakantie opgeknapt door jongerenwerkers en jongeren samen. Zij hebben samen geschilderd en samen schoongemaakt. 
Alle signalen die mij hebben bereikt over deze nieuwe start zijn positief. Nu blijken precies daar, en nergens anders, tijdens de jaarwisseling alle ruiten ingegooid te zijn. Als iemand in het Oude Westen begrijpt welke onvrede daar achter zit, hoor ik het graag. Mijn wens voor 2010 is dat het echt afgelopen is met deze primitieve manier van communiceren. De Centrumraad is er voor alle bewoners in het Centrum, dus ook voor de jongeren in het Oude Westen. Het Oude Westen is mijn wijk en al mijn communicatielijnen staan open.

 

Jong%20van%20Straat%2001.jpg

Jong%20van%20Straat%2002.jpg

Jong%20van%20Straat%2003.jpg

Jong%20van%20Straat%2008.jpg

Jong%20van%20Straat%2004.jpg

Jong%20van%20Straat%2006.jpg

Jong%20van%20Straat%2007.jpg