• Mopti aan de oever van de Niger
  • Amsterdam Roest
  • een van de 1.000 mooie huisjes in Siberie
  • hortensia in de herfst

De auto is terug!

 29-10-2010 23:56

Op 28 augustus keerden Kees en ik weer voet op Rotterdamse bodem.
Vandaag reed ik vanuit de Haven in Ridderkerk eindelijk de auto weer de Saftlevenstraat in. De douane controleerde de auto op ongewenste extra bagage. De linkervoorband was lekgeprikt door een kraaienpoot, maar verder leek alles in orde. 
Met de muziek van Victor Deme uit Burkina Fasso hard aan kwamen de zuchten van verlichting en een eigenaardig soort verdriet. De mensheid bleek toch goed, systemen werkten gelukkig toch, ondanks alle merkwaardige tegenberichten en niet iedereen in Nigeria was corrupt. 
Het uitpakken van de auto heeft geleid tot een Westafrikaans zandspoor door het hele huis. De was ligt tot aan het plafond opgestapeld in het domein van Kees, de waskamer.
Ik hou een versteende schelp uit de Sahara in mijn hand en ben even terug in Mauretanie.

auto%2002.jpg

auto%2004.jpg

auto%2003.jpg

auto%2001.jpg

Een dagje naar het strand

 26-08-2010 20:20

Een dagje naar de Bar Beach. Waar stoere jongens op mooie paardjes rijden. Waar een schoolklas zich verbaast over het fenomeen zee, maar alleen de meesters en de juffen mogen pootje baden. Waar een Christelijke secte zich thuis voelt, gekleed gaat in wit met rood en met bel en bijbel over het strand loopt. Waar Mr Joseph zijn prachtig houtsnijwerk aan ons slijt. Waar jongeren uit de Nigerdelta zichzelf en elkaar helemaal gek maken. Waar we alle kralenkettingen, pitrietmandjes, gebakken vis, te maken kinderen, aanbod om te zwemmen in jouw plaats (voor geld) zodat je zelf niet hoeft maar wel foto's kunt maken, pinda's, schelpen, net voor je neus opgeraapt, afwijzen. Maar wel proberen het 8 meter lange zichzelf opblazende airship de lucht in te sturen. We betalen voor onze drankjes, voor het schoonhouden van het strand, voor het parkeren, voor de plek onder de parasol, voor de handling en voor het management en genieten van een dagje naar het strand.

dagje%20naar%20het%20strand%2006.jpg

dagje%20naar%20het%20strand%2004.jpg

dagje%20naar%20het%20strand%2002.jpg

dagje%20naar%20het%20strand%2001.jpg

dagje%20naar%20het%20strand%2003.jpg

Abuja: Gated City

 23-08-2010 23:09

In 1976 werd Abuja op de tekentafel bedacht. Lagos was de hoodstad maar de 75% Yoruba-bevolking gaf toch een verkeerd gewicht aan de hoofdstad voor het hele land. Daarnaast biedt een hoofdstad die wat meer middenin het land ligt nieuwe economische ontwikkelingsmogelijkheden en komt de macht wat meer centraal te liggen. In 1981 werd begonnen met de ontwikkeling, en in 1983 kwam alles na een coup stil te liggen. pas in 1991 kwamen de ontwikkelingen weer op gang en werd de hoofdstad officieel verhuisd van Lagos naar Abuja.
Abuja is breikbaar middels een eenduidig wegennet. Hoofdaders zijn de expressways. De expressways kruisen met avenue's en crescents. De crescents geven toegang tot closures, doodlopende straten, die gebruikt worden door aanwonenden. Een buurt wordt begrensd door een crescent en is bereikbaar via de closures, maar is ook met muren, hekken en natodraad afgeschermd van de straten. 
Dat betekent dat je door een dode stad rijdt, lopen is geen aantrekkelijke optie, de levendigheid wordt gevormd door de auto's en swingende verkeersagenten. De stad is niet vanuit een ziel gegroeid maar helemaal nieuw opgebouwd naar tekentafelmodel.

gates%2001.jpg

gates%2003.jpg

gates%2002.jpg

Er ploppen dingen op in het landschap; inselbergen

Er ploppen dingen op in het landschap; inselbergen 23-08-2010 14:05

In het vlakke landschap staan bolle blubs omhoog, ze lijken geasfalteerd, ze zijn gedeeltelijk begroeid, wat zijn het, blaasbellen uit een vulkanisch verleden?
Inmiddels weet ik dat ze van graniet zijn.

inselberg01.jpg

inselberg02.jpg

inselberg03.jpg

inselberg04.jpg

inselberg05.jpg

Food is ready

 23-08-2010 12:39

De menukaart van een restaurant is vaak leeg, net op het moment dat wij komen wordt er geen eten gemaakt. Als er wel eten is, eet je wat de pot schaft. Kip of geit in tomatensaus met rijst of een kleverige bal van cassavemeel of gestampte cassave of gestampte yam, eba, fufu of apu. De tomatensaus is lekker en pittig, het vlees meestal een beetje onduidelijk wel stuk van het beest je te pakken hebt en helemaal niet schoon en conform Nederlandse gewoonten maar met dingetjes eraan die zich in je mond gedragen als een stukje gum en met vel met haar (in het geval van een geit).

Food%20is%20ready.jpg

Muziek onderweg

 21-08-2010 21:15

Er komt een groepje muzikanten tussen de hutten door de heuvel af, ze spelen en zingen en van alle kanten rennen jongens met hun trommel de weg op om mee te doen. 
Vanacht om half vijf deed een zanger een prachtige oproep voor het gebed, hij zong en begeleidde zich zelf op een djembee.

muziek%2004.jpg

muziek%2001.jpg

muziek%2002.jpg

muziek%2003.jpg

Het dagelijks leven in Ilorin

 21-08-2010 11:58

ilorin%2001.jpg

ilorin%2005.jpg

ilorin%2002.jpg

ilorin%2003.jpg

ilorin%2004.jpg

Een nieuwe moskee voor Ilorin

 20-08-2010 23:40

Kerken en moskeeën zijn niet alleen godshuizen voor hun gelovigen maar ook landmarks, toonbeelden van macht en kracht. De Youthful Christ laat zich zien met z'n geüniformeerde kinderen, de helpers. Langs de kerk staat groot aangekondigd hoe je een nieuw spiritueel leven vindt in de Winners Chapel, de Jehova Getuigen bouwen hun grote koninkrijkszalen.
De muezzin roept in dorpen en steden luid op tot het gebed, de voorgangers van de kerkzaal zetten de luidsprekers buiten de zaal zodat iedereen de preek kan horen.
Het brood waar Japie overigens nog wat van kan leren gaat vergezeld met een blessing, van wie die afkomstig is hangt af van de plaats waar het brood gebakken is.

moskee%20Ilorin%2001.jpg

moskee%20Ilorin%2002.jpg

Vast in de modder

20-08-2010 23:09

Een verkeerde afslag, een te lang volgehouden 'nooit dezelfde weg terug', de anders geinterpreteerde arm die de richting die we moeten gaan duidt; het resulaat is dat we door dorpjes rijden waar nooit een whiteman komt, maar ook dat we weg bij een gat en een afgebrokkelde rand van de weg op lijkt te houden te bestaan. Twee jongens op een brommer bieden hulp aan, zij kennen een weg die begaanbaar is. ik geloof er helemaal niets van.We honkebonken door het terrein, de bamboe reutelt langs de zijkant van de auto en we maken grote golven bij een wasplek en laten slippers afdrijven. En dan komt er ook nog een spannende kuil met heuvel in combinatie met gaten in de weg. De modder is zware klei en zuigt de auto richting middelpunt van de aarde. Twee nieuwe jongens komen ook helpen, en ze graven, plaatsen stenen en takken, kleien met de modder en duwen uit allemacht de rode Vito tegen de zwaartekracht in uit de kuil, uiteindelijk. Mijn wantrouwen is afgestraft en het vertrouwen in de medemens weer wat gesterkt.

vast%20in%20de%20modder%2001.jpg

vast%20in%20de%20modder%2002.jpg

 

vast%20in%20de%20modder%2003.jpg

 

Met de Airbus naar Kisi

20-08-2010 12:34

Openbaar vervoer is een motor, een brommer, een taxi, een busje of de luchtbus.

airbus%2001.jpg

De heftigste grens van Afrika

 17-08-2010 21:22

De grens overgaan van Benin naar Nigeria bij Krake doe je op de puntjes van je zenuwen. De formaliteiten zijn keurig en de opdringerigheid van 'helpers' is te overzien. Voor het eerst was er controle op gezondheid, op gele koorts. De inentingsboekjes geven keurig de benodigde stempels met de goede data weer, een check of die injecties ook werkelijk in ons zijn gegaan is er natuurlijk niet. De echte pittigheid zit in de rit naar de grens en de tocht naar Lagos. Vrachtwagens, brommers, tot taxi omgebouwde scooters, handkarren, personenwagens, iedereen wil onmiddellijk en met z'n allen de smalle modderige weg met gaten op. Duwen en toeteren is de werkwijze. Een motor met bijrijder met deur op schoot lijkt onze auto te raken. We stoppen, we zien niets zwaaien en lachen nog eens naar elkaar en gaan verder. Er zijn vrachtwagen die consequent aan de linkerkant van de weg rijden, de inhaalruimte is smal, maar de bereidheid om ingehaald te worden is nog veel smaller. Voor de grens worden veel auto's, voorzien van een sticker uit de haven van Lome, met grote snelheid naar de besteller gereden. Elke minuut telt,maar schade moet vermeden worden. Ondertussen willen mensen natuurlijk ook de weg oversteken, zakdoekjes, pinda's limonade, lappen stof, brood, bananen, telefoonkaarten, gedroogde papaya en chips aan je verkopen. En dan zijn er nog de gewone bedelaars, die je bij een gift eeuwige gezondheid toe wensen en bij een nee de hel. Natuurlijk schrikken veel mensen langs de kant van de weg zich een hoedje van die twee toubabs in het rode busje, zijn vervolgens blij en roepen hallo, welkom en de hartelijke tering, of krijgen de slappe lach. Over de grens wordt het al snel donker. We worden om de vijfhonderd meter aangehouden door de douane, de politie, de gezondheidsdienst, de antiterrorismebestrijding of onduidelijke mannen met of zonder wapen, met of zonder uniform. Dat paspoort en de carnet de passage zijn bijzaak, wat komen we doen, slapen we echt in de auto en hebben we nog aan een cadeau gedacht. Iets moois uit Nederland of gewoon geld. Daar hartelijk om lachen maakt de ander meestal ook aan het lachen en dan volgt een hartelijk goede reis. Onderweg zijn de kraampjes verlicht met brandende vetpotten. De kraampjes die zijn ingericht als restaurantje, een tafel met aan vier kanten banken en een grote pan op een brander midden op tafel zien er geweldig uit. Het lijkt op het grote plein in Marakesch en dan vertienvoudigd. Waar je anders een pakje zware shag voor moet roken adem je nu aan dieseldampen. En dan eindelijk wordt de weg een asfaltweg met strepen liks en rechts, en krijgt de bebouwing een stedelijk karakter. In blije stemming parkeren we op Victoria Island - Lagos.

De lido

 17-08-2010 13:06

De kust van Lome tot Lagos bestaat uit lido's en lagunes.

de%20lido%2002.jpg

de%20lido%2003.jpg

de%20lido%2004.jpg

de%20lido%2001.jpg

de%20lido%2005.jpg
De benzine wordt per liter langs de kant van de weg verkocht. In Benin worden prachtige grote bolle flessen gebruikt. Een trechter met scheve tuit wordt inde tank gezet, over de trechter is een lap stof gespannen die als filter dient en dan wordt er 1, 2 of 10 liter in de tank gegoten.

De visvangst aan het strand van Lome

 16-08-2010 19:57

Met veel handen en vereende krachten wordt het lange net aan land getrokken. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen helpt mee. Vrouwen staan klaar met manden en schalen om de vangst direct naar de markt te kunnen brengen. Het net gaat open, meer dan driekwart bestaat uit zeewier. De vangst wordt op maat gesorteerd, de krabben gaan in een aparte mand en de kwallen gaan terug in zee. Een klein jongetje verzamelt de visjes die door iedereen ondermaats worden bevonden. Hij gaat met z’n zakje met visjes apart zitten, haalt een plastic doosje met rode saus tevoorschijn en eet zijn vangst direct op.

de%20visvangst%2005.jpg

de%20visvangst%2003.jpg

de%20visvangst%2004.jpg

de%20visvangst%2001.jpg

de%20visvangst%2002.jpg

Alles groeit en bloeit in de broeikas Togo

 15-08-2010 00:08

Een grotere tegenstelling met de woestijn van Mauretanie en de broeikas die Togo heet is er niet. Het landschap is groener dan groen en de begroeing is dicht. Zelfs van adem halen wordt je al zweterig, zo hoog is de luchtvochtigheid. Als je denkt aan een mango hangt er het volgende moment een mango aan de boom. En dat geldt ook voor ananassen, avocado's, papaya's, guava's, bananen en tomaten. Het fruit wordt overal langs de kant van de weg en op de markten verkocht. En alles smaakt vol en rijk.

Togo%2006.jpg

Togo%2002.jpg

Togo%2003.jpg
Een termietenheuvel

Togo%2004.jpg

Togo%2005.jpg

Kamperen in Sotouboua - Togo

 14-08-2010 00:04

Kamperen doe je niet alleen. Al je doen en laten wordt nauwkeurig gevolgd door het dorp. En het enthousiasme om te helpen, te proeven, te eten wat wij eten, alles aan te raken en heel dicht bij je te komen staan is groot.

Jedite%20en%20Brigite.jpg
Brigitte en Jeudite volgen ons op de voet. Brigitte en is vijftien en gaat naar school, Jeudite is toen en is nog thuis. Vanmorgen zag ik haar met een kastje met pasteitjes op haar hoofd naar de grote weg lopen. Trouwen wil Brigitte pas als ze 22 is, haar moeder heeft een zware stempel bij de goedkeuring van de partner. Hij moet overigens sterk zijn, veel geld hebben en ook nog heel aardig zijn. Ze gaan blij naar huis met een kom kolbas en brood.

National Parc Ranche Nazinga

 12-08-2010 23:53

Het verkeerde seizoen hadden ze gezegd om naar een wildpark te gaan. Vier antilopes springen ons vrolijk welkom. Alles om ons heen barst van het leven. In de plassen kruipen modderige schildpadjes omhoog, een gekko doet een moonwalk waar Michel Jackson nu nog jaloers op zou worden, een krokodil zwemt de weg over, een olifantenfamilie laat zich zien, en alles barst bijna uit z’n voegen van groei- en bloeikracht.
Na de onafhankelijkheid en de onrustige jaren daarna, zo’n 50 jaar, zijn in alle West-Afrikaanse landen de wildparken verwaarloosd en is het wild eruit gejaagd en opgegeten over verhandeld of verjaagd. Pas nu worden de parken weer opgebouwd. Nazinga is met behulp van een aantal Canadese biologen weer op poten gezet, er zouden zelfs weer leeuwen gezien zijn. De bescherming tegen stropers wordt weer serieus genomen, overal staan soldaten langs de weg die langs een park loopt. In Togo is een van de parken wat betreft flora en apenbevolking weer opnieuw begonnen, de rest moet nog komen. Een bezoekje aan de collega’s in Zuid-Afrika en Namibie zou veel waardevolle informatie opleveren over de opbouw van een mooie attractie voor toeristen die geld oplevert voor het park, maar ook voor werkgelegenheid. Een van de belangrijkste vragen die de parkmanagers moeten stellen is: wat wil de toerist graag aan voorzieningen en wat betaalt hij daarvoor. Niet in alle parken mag je overal kamperen, als je een hutje n een campement verplicht stelt, moet het ook een fijn hutje zijn. Ik rook vanmorgen aan het laken dat ik als ondergrond over het bed in het hutje in Nazinga had gelegd, het zag er door heel veel mensen beslapen uit, en daar zette ik mijn fantasie verder uit. De geur leek nog het meest op broccoli die in een plastic zakje tot ontbinding is overgegaan gecombineerd met de geur van een toilet in een truckerscafe dat al een paar weken niet meer doorspoeld.

Nazinga%2002.jpg

Nazinga%2003.jpg

Nazinga%2004.jpg

Over de barrage naar het campement van Nazinga

 12-08-2010 23:48

Eindeloze zandvlakten, wegen met potholes en verzamelingen potholes met nog een heel klein beetje weg er aan vast, de grensweg in Gambia die middenin de nacht onverwacht eindigt aan de oever van de Gambia, overstekende geiten, ezels, koeien, honden en jongetjes, de coureur van de 72 VKS 1 moet veel in zijn mars hebben, en dat heeft hij ook. Na de enorme plassen, die ik eerst te voet verkende (later zagen we er ook een krokodilletje van een meter in zwemmen!) was daar de barrage. De rivier was goed gegroeid in de breedte en de hoogte en stroomde dwars over de dam, de weg, heen. Lopend op slippertjes pittig te nemen, maar de man aan de poort van het park had gezegd: goed in het midden blijven rijden. En zo deed de coureur. Op de heenweg superspannend, terug nog steeds met ingehouden adem.

barrage%2001.jpg

coureur%2001.jpg

coureur%2002.jpg

coureur%2003.jpg

Olifanten in Nazinga

 12-08-2010 23:44

En dan zijn de stenen ineens geen stenen maar bewegen ze. Geen gids hoeft ze aan te wijzen, we zien ze helemaal zelf: een kleine olifantenfamilie compleet met jong!
De slurf wordt soms gegeven en er wordt flink met de oren gewapperd, maar verder wordt er gegraasd. Grote bossen gras gaan als zoete broodjes de olifanten in.

In West-Afrika doet een toerist eigenlijk alles met een gids. Hij rijdt niet zelf in een auto, hij gaat niet alleen de markt op en hij gaat al helemaal niet op eigen houtje een wildpark in. Gevaar wordt regelmatig gebruikt als argument om toch vooral een gids in te schakelen. Daarnaast wordt de enorme kennis van een gids als verrijking gepresenteerd, met hem ziet je veel meer dan alleen. Maar als je de gebondenheid aan een gids vervelend vindt, al moest zuchten bij de overbodige informatie over het aantal rozensoorten in de tuin van Slot Loevestein, terwijl het verhaal van de kist nou precies het enige was dat ik als meisje leuk vond, als je niet ook nog naar een broer met houtsnijwerk en een tante met een parfumwinkel wilt, als je juist heel graag alles zelf ontdekt, dan moet je veel afwimpelen en afwijzen.

olifant%20in%20Nazinga%2001.jpg

olifant%20in%20Nazinga%2002.jpg

olifant%20in%20Nazinga%2003.jpg

Zomaar een dorpje tussen Bobo-Dioulassi en Ouagadougou

Zomaar een dorpje tussen Bobo-Dioulassi en Ouagadougou 11-08-2010 14:41

De dorpjes onderweg zijn gebouwd als kleine burchten met een dikke muur erom heen. Eroverheen zwaaien de pluimen van de daken van de ronde voorraadschuurtjes. Ik stapte uit en nam een kijkje in een van de dorpjes.

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2006.jpg

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2002.jpg

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2005.jpg

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2001.jpg

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2003.jpg

onderweg%20naar%20Ouagadougou%2004.jpg

Bobo-Dioulassi, Bobo voor intimi 

11-08-2010 10:57

Bobo%2001.jpg

Bobo%2002.jpg

De Oude Moskee van Bobo-Dioulasso

 11-08-2010 10:31

de%20moskee%20in%20Bobo%2001.jpg

de%20moskee%20in%20Bobo%2002.jpg

de%20moskee%20in%20Bobo%2003.jpg

de%20moskee%20in%20Bobo%2004.jpg

de%20moskee%20in%20Bobo%2006.jpg


de%20moskee%20in%20Bobo%2005.jpg

Met de bus naar Bobo en verder

. 11-08-2010 01:08

De geit, de brommer, de katoenoogst en de nieuwe bank gaan op het dak, en de reis kan beginnen. Iedere halte is een handels- en ontmoetingsplaats. De reiziger heeft dorst en wil een zakje bevroren water, hij heeft honger en daar komen de meisjes metr de cashewnoten, hij moet hoognodig met z'n noeder bellen dus telefoonkaarten zijn altijd in de aanbieding, hij had z'n zus maiskolven beloofd, die zijn gelukkig ook voor handen en in de behoefte aan gedroogde stukjes mango, handdoeken, riemen, lelijke beelden en eieren kan ook direct voorzien worden. De bus rijdt met hoge snelheid en haalt capriolen uit met alle potholes, overstekende geiten, ezels en varkens en de vaardigeheden van de andere weggebruikers.

bushalte%20in%20Burkina%20Faso.jpg

Bamako, elke beschikbare centimeter is in gebruik

10-08-2010 01:00

Slachters en bakkers, trommelmakers en beddenbouwers, brommerreparatiewerkplaatsen en de verkoop van auto-onderdelen, papapya's en paprika's, kappers met alle mogelijkheden om je haar te kortwieken of te verlengen alle handel vindt plaats op straat. Het vege lijf moet vaak gered worden uit de modder, van het spoor van auto's, de route van brommers en de plannen van mede-voetgangers. Je komt oren, ogen en neus te kort om alles in een keer op te nemen.

Bamako%2001.jpg

Op de brommer overal naar toe

 10-08-2010 00:51

Bamako is als een bord met spaghetti waar alles en iedereen door elkaar heen slingert. Een groot deel van de pasta bestaat uit brommers.

op%20de%20brommer%2001.jpg

op%20de%20brommer%2002.jpg

op%20de%20brommer%2003.jpg

Van Senegal naar Mali

i 08-08-2010 00:15

grens%20senegal%20mali%2001.jpg

grens%20senegal%20mali%2002.jpg

grens%20senegal%20mali%2003.jpg

grens%20senegal%20mali%2004.jpg

grens%20senegal%20mali%2005.jpg

Arachide in Kaoulac

 07-08-2010 00:08

We slapen naast de arachide-fabriek, waar uit aardnootjes arachide-olie wordt gewonnen. De nootjes wachten tot hun tijd gekomen is onder reusachtige doeken, aan elkaar gestikte reclamevlaggen, bol getrokken over een groot betonnen spant. Ze moeten niet uitdrogen, maar mogen natuurlijk ook geen schimmel oplopen. De omgeving ruikt naar pelpinda en we eten pinda’s aan de bar. 
Op het land wordt ondertussen hard gewerkt aan de oogst voor november. Nu nog kleine groene plantjes met oranje bloemetjes staan op het land. Wie een os heeft of een ezel maakt de grond los door een eg door de rijen te laten gaan. Wie dat niet heeft werkt met de hak rij na rij door.

arachide%2001.jpg

arachide%2003.jpg

arachide%2002.jpg

arachide%2004.jpg

Toubab

 07-08-2010 00:05

Kinderen begroeten ons met een hartelijk geschreeuwd ‘toubab’ – vreemdeling.
Daarna volgt bijna altijd de vraag: ‘Ou est mon cadeau?’ ‘Pen!’ of ‘Bonbon!’.
Maar ook de verkeersagent, de douanebeambte, het meisje met de cashewnoten en de jongen op de fiets vragen waar hun cadeau is.
Waarom zou je iets geven, waarom zou je niets geven, 
wanneer geef je iets
en aan wie dan
en wat dan.

Een fles water voor de arachide-meisjes, 
Een muntje voor de straatreparatieploeg
Een muntje voor een jongetje dat woorden oefent op de auto met z’n vinger
Een pakje thee voor de jongen die de auto heeft gewassen.

De wereldeconomie, de WMF, de armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, het stimuleren van de lokale economie als toerist en alle NGO’s zijn ver weg als ik kijk naar een kind dat de laatste Fanta van een bedelslok uit zijn bedelnap likt. De nap is een blik waar ooit tomatenpuree in zat.

Het land zelf zorgt niet voor z’n kinderen die blijkbaar ‘over’ zijn, 
Het land zorgt niet voor z’n ouderen en gehandicapten
Het land zegt niet dat werken altijd beter is dan bedelen

Djaja in Just 4 u

 31-07-2010 15:30

Just For You, een club waar ook Orchestra Baobab vaak speelt, heeft op zaterdagavond Djaja op het programma staan. Eerst eten, chicken yassa, en dan een treurige zanger doorstaan en dan begint het energieke optreden van Djaja en haar band. De jazz-improvisaties die we tijdens de repetitie / soundcheck hoorden staan helaas niet meer op het uiteindelijke programma. Veel balade, gek dansen, en een uitstekende toetsenist. De achtergrondzangers met attitude maakt die attitude vanavond niet waar. De muziek doet denken aan die van Ntjam Rosie
Superleuke club en muziek waar een mens blij van wordt!

just%20for%20you.jpg

Nouakchott: kamperen aan zee

 31-07-2010 15:24

Slapen aan zee, ruisende golven, verre horizon, wapperend haar, frisse wind, de nieuwe dag starten met een duik. Het is zondag, iedereen viert z’n vrije dag, laadt z’n woestijngewaad wapperen, doet een traditionele worstelpartij of rijdt met z’n nieuwe 4x4 de overige gasten de schepjes uit de handen. Als de gasten bijna allemaal naar huis zijn richten wij onze plek in. Kees kookt en ik leg de douche aan. En dan komt madame, de locatiebaas. Waar wij staan is het echt veel te gevaarlijk, niemand kan een oogje op ons houden. We moeten verhuizen naar een plekje precies voor de gendarmerie, die zal ons beschermen. De zee is er niet meer te zien, wel te horen. Een verhaal van zes kantjes in het Arabisch en Frans onderstrepen haar verhaal. We moeten verdraagzaam zijn en goed voor andersdenkenden – niet-Islamieten. We moeten loyaal zijn aan de staat.
Worden wij beschermd tegen de Mauretaniers of worden de Mauretaniers beschermd tegen ons?

Maandagochtend: het paradijs aan zee is weer in beeld.

Camping%20Nouakchott.jpg

Een grens over

30-07-2010 19:03

Tussen Marokko en Mauritanie is een strook niemandsland van twee kilometer breed. De weg er doorheen is een spoor van hen die ons voor gingen. Het decor bestaat uit autowrakken en gesorteerde auto-onderdelen. Als je naast het spoor rijdt heb je de kans op een van de vele mijnen te rijden. Het maakt de rit spannender dan de achtbaan van de Efteling. Dat ik dit nu schrijf is het bewijs dat we het goede spoor hebben gevolgd of slechts door een boosaardige mythe zijn gereden. 

De zwaarste trein van de wereld

29-07-2010 15:29

Tussen Nouadhibou en Zouerat rijdt de zwaarste trein van de wereld. IJzerhoudende steen wordt uit de mijn in Zouerat gehouwen en vervoerd naar Nouadhibou. Drie keer per dag rijdt de trein en een keer per dag mogen er passagiers mee in een wagon. Meereizen met de airtrein kan altijd. 
Hoe het staat met de bloeiende economie van Nouadhibou? Daar merk je op straat niets van. Wat je wel merkt is dat de straathandel veel mensen op de been brengt. Van zelfgemaakte soep tot zoveelstehands telefoonaccessoires, alles is te koop.

trein%20Nouadhibou%2004.jpg

trein%20Nouadhibou%2003.jpg

trein%20Nouadhibou%2005.jpg

trein%20Nouadhibou%2006.jpg

De woestijn, een plaatje?

 28-07-2010 15:27

Een zandduin met een scherpe golvende kam in rode en gele tinten.
Een colonne kamelen met kamelenschaduw.
Een man met een theepot en verder alleen maar zand.
Allemaal mooie woestijnplaatjes, ze lijken alleen niet op de woestijn van Mauritanië.

De zandvlakte is eindeloos, naar vier windstreken toe eindeloos.
De woestijn stinkt, naar bederf, dichter bij zee naar rotte vis.
De horizon trilt, een auto verliest z’n onder kant de weerspiegeling van zichzelf in een fata morgana. Het is verzengend heet en de rijwind is een warme föhn.

Ik kijk naar de grond, overal schelpen, versteende schelpen, ooit was hier de bodem van de zee. Trapsgewijs levert de zee terrein aan de woestijn. Scherpe randen die lijken op de witte rotsen bij Fecamp en Etretat geven een volgende schaal aan in de verhouding zee en land.

Ik kijk om me heen, de stapel stenen met een kapotte jerrycan geeft een weg naar rechts aan. In de verte een wapperende tent van een Touareg-familie.

Kamelen grazen Fata Morgana gras. Geen sprietje te zien en toch malen de kaken.

Een vissenkop ligt bij mijn linkervoet.

mauretanie%2001.jpg

Westelijke%20Sahara%2028%20juli%2003.jpg

Westelijke%20Sahara%2028%20juli%2002.jpg

Westelijke%20Sahara%2028%20juli%2008.jpg

Westelijke%20Sahara%2028%20juli%2001.jpg

Laayoun; hoofdstad van wat eigenlijk? 

28-07-2010 00:36

Middenin de Spaanse Sahara, de Westelijke Sahara of het land van de Polisario ligt hoofdstad Laayoun. De stad lijkt vers opgetrokken (in 1985?) en de oorspronkelijke bewoners wonen ergens in hun tent in de woestijn. In 1975 trok de zogenaamde Groene Mars naar dit gebied om de overheersing van Marokko duidelijk te stellen. 350.000 Marokkanen vestigden zich middenin het omstreden en veel bevochten gebied, In 1985 was de scheiding Marokko - Algerije - Mauretanie een feit. Inmiddels draait de phosphaat-industrie volop, verder lijkt er niet zoveel te draaien.
In het hotel de vergane glorie van toen, toen er nog een goed hotel nodig was voor alle mensen van ver, uit Rabat en van de UN. In de stad een angstige reactie van een soldaat op een onschuldig geschoten foto waar niets militairs aan te ontdekken valt.

vergane%20glorie%20in%20Laayoun.jpg

Laayoun.jpg

De woestijn is een gedachte

 27-07-2010 22:01

Denkend aan woestijnen
zie ik fata morgana's
de wereld weerspiegeld
en onbereikbaar
ondenkbare dorst
goudgele duinen
ijle structuren
scherpe vormen
en natuurlijke om de haverklap een kameel en een Touareg.
(met dank aan Hendrik Marsman)

en dit is de Westelijke Sahara, bij westenwind, wind van zee dus, de koude lucht stuit op de warmte boven het land; nevel is het gevolg.
Dorst: de flessen water gaan er flink door
Kamelen, hier en daar, en waarschuwingsborden voor overstekende kamelen
De Touaregs, de blauwe mannen, rijden in oude Landrovers, de kameel, noch de peugeot zijn nog langer het schip van de woestijn.

Westelijke%20Sahara%2001.jpg

Westelijke%20Sahara%2002.jpg

Westelijke%20Sahara%2003.jpg

Westelijke%20Sahara%2004.jpg

Westelijke%20Sahara%2005.jpg

Tanger - Agadir, dwars door een leeg land

 26-07-2010 21:40

Marokko, 1000 kilometer van Tanger naar Agadir, leeg land. In het noorden nauwelijks machines, het land wordt bewerkt meet de hak en de meloenen worden een voor een van het land naar de kar met ezel gedragen. Naast de grote steden, die we links en rechts laten liggen, dorpjes, opgetrokken uit leem, altijd in de kleur van het omliggende land. De huisje lijken primitief. Op de daken staan zonnepanelen en satellietontvangers. De nieuwe snelweg van Marakech naar Agadir laat de dorpjes nog geïsoleerder langs de kant van de weg liggen. Agadir is een heksenketel, met woord, gebaar en claxon bewegen chauffeurs van auto, brommer, fiets, motor, vrachtwagen, taxi zich intuïtief en organisch van A naar B. Verkeersregels zouden dit proces maar verstoren. Het enige dat in de gaten wordt gehouden is de snelheid. In de stad heeft ieder kruispunt z’n verkeersagent. Hij gebaart als dan niet met gezag en navolging hoe en wanneer het verkeer zou moeten bewegen. De lucht bleek stil te staan in de warmte van het binnenland, de zee brengt wolkjes en wind in Agadir

leeg%20land%2001.jpg

leeg%20land%2002.jpg

Retourtje Rotterdam - Lagos 

25-07-2010 21:50

dag%20europa%2002.jpg

Dag Algeciras, 
Tanger here we come!
de vakantie was al begonnen
nu begint de grote reis.