• Mopti aan de oever van de Niger
  • Amsterdam Roest
  • een van de 1.000 mooie huisjes in Siberie
  • hortensia in de herfst

The Queensboro Bridge

 06-12-2009 23:42

qb%2003.jpg

qb%2004.jpg

qb%2005.jpg

qb%2006.jpg

Brighton Beach, het Schiemond van New York

 06-12-2009 03:13

Helemaal in het zuiden van Brooklyn aan het eind van de metrolijnen B en Q ligt Brighton Beach. Dat klinkt als emmertje en schepje mee, goed smeren en genieten maar. Vandaag is het 5 graden celsius en het regent. Brighton Beach is een soort Schiemond. Een van de mooiste plekken van de stad aan het water (de Nieuwe Maas c.q. de Atlantische Oceaan) en een van de armste wijken van de stad. Goedkope roodstenen hoogbouw biedt onderdak aan vooral Russen. Ik loop langs restaurant Tatjana, vrouwen met strakke boerenhoofddoekjes zitten alleen aan een tafel, een sexy kelnerin poleert de glazen terwijl ze vol heimwee door de grauwe vitrage naar de zee kijkt. Ik zie verderop acht mannen in een keukentje rond de oven vodka drinken. Ik zie Tatjana's met oogmake-up die volledig voldoet aan mijn vooroordelen over Russische make-up; harde lijnen en harde kleuren op bleke vlekkerige gezichten. Opvallend veel Russische tandartsen en ook de SubWay heeft Russische broodjes. Met welke droom en met welke hoop vertrokken deze Russen uit hun vaderland. Maakten ze hun dromen waar? Kunnen ze hier zijn wie ze willen zijn?

brighton%20beach%2007jpg.jpg

brighton%20beach%2001.jpg brighton%20beach%2002.jpg brighton%20beach%2003.jpg brighton%20beach%2004.jpg brighton%20beach%2006.jpg brighton%20beach%2005.jpg

Brooklyn, van de Brooklyn Heights naar de Boerum Hill

 04-12-2009 03:14

Ik wandel van metrostation Clarkstreet naar de Courtstreet en langs het New Yorkse kantoor van NADC / Ad Hereijgers. Een mengeling van Hilversumse vriendelijkheid in een straat met winkels met een Zagat 2009 notering inh de Courtstreet en junks zonder billen in hun broek aan de Atlantic Avenue. 
De Zagat bestaat dit jaar 30 jaar. Zagat komt ieder jaar met een selectie van winkels, restaurants, lifestyle, nightlife en hotels die opvallen, interessant zijn of gewoon nieuw zijn. Als je in de Zagat staat heb je een soort Michelinster en je laat ook middels een sticker op je winkelruit zien dat je een Zagat-notering hebt. 
De Atlantic Avenue ademt de sfeer uit van Harlem tien jaar geleden. Veel mogelijkheden om je haar te braiden (als dat kroest), mannen in portieken die deals sluiten, een grote kans als je even stil houdt op de vraag waar je in vredesnaam mee bezig denkt te zijn en mannen die hun cappuchon verder over hun hoofd trekken als ze zien dat je aan het fotograferen bent. Tussen de huizenblokken zie ik afgebakende tuintjes van twee bij twee meter. Verder is het niet vervuild en verwaarloosd, maar wel heel troosteloos.

brroklyn%2001.jpg brooklyn%2002.jpg

Court Square Diner

 03-12-2009 03:14

Bij metrostation Court Square, op het Court House Square, zit ook de Court Square Diner. Een diner zoals een diner moet zijn. Ik nam er cappuccino en een getoaste (!) blueberrymuffin met blueberry jam.

diner%2001.jpg diner%2003.jpg diner%2002.jpg diner%2004.jpg

PS1 zit er om de hoek. PS1 is een afdeling van het MoMa. PS1 ademt de jaren 80 uit, kunst uit de grond van de kunstenaars hart en nieren. Kunst die niet bedoeld lijkt te zijn voor het publiek. Maar ja, wordt het getoond in een museale omgeving dan gaat het publiek vanzelf kijken, wat moet het publiek anders. De foto's van Robert Bergman zijn prachtig, maar de noodzaak om ze te laten zien ontgaat me. Ze zijn geforgrafeerd tussen 1985 en 1997 in diverse Amerikaanse steden. De 'Swimming Pool' van Leandro Erlich is leuk bedacht, maar na het zien van de foto's valt de werkelijkheid tegen, vooral omdat het Japanse meisje niet ook even onder water wil gaan voor mij zoals ik voor haar deed. Het lijkt wel of er een muffinfabriek is gevestigd in PS1, de zoete lucht en het overbodige beeld en geluid maken dat ik naar buiten wil. http://ps1.org/
Veel leuker is Five Pointz, curator is JonathanCohen, beter bekend door zijn tag: Meres One, hij zette zelfs graffiti in Kralingen. Rotterdam is sinds maart 2006 twee kunststukken rijker: in de doorgang Sophiakade-Berkelplein in Kralingen-Crooswijk hangen twee gigantische muurschilderingen met als thema 'Idolen en Iconen'. In opdracht van de gemeente Rotterdam zocht Stichting Ubehave 3 kunstenaars bij elkaar, die onder de noemer 'Cariffiti' en met medewerking van buurtjongeren dit project mochten uitvoeren. De schilderingen, die in totaal zo'n 200 m2 in beslag nemen, zijn gemaakt door Meres One, een graffitikunstenaar uit New York (klik hier voor zijn website), Ras Elijah, een Antilliaanse kunstenaar, woonachtig in Nederland, en Nina Valkhoff van Creatief op Commando.http://www.creatiefopcommando.nl/pages/mural92.html.http://5ptz.com/graff/about/

Highline - Hofpleinlijn

 03-12-2009 02:59

De Hofpleinlijn in Rotterdam wordt veranderd in een wandelroute anex galerij van galerieen, geinspireerd door de Highline in het Meatpackersdistrict het gebied ten zuiden van Chelsea. Vandaag wandelde ik over de drie kilometer van de High Line die nu klaar is en ik was onder de indruk. Wat het mooist is is het pincetwerk. Werken in een omgeving die nog niet klaar is, geen bulldozer erover heen maar meter voor meter aanpakken met het mooiste, duurzaamste materiaal. De planten in het High Line Park hebben kwaliteit. De mensen die er nu gebruik van maken leren de stad, of de architect wat werkt en wat niet werkt. De Friends of The Highline werken mee aan de High Line en zijn als de private partij partner van de overheid. De Friends houden niet alleen hun doel hoog: 'The High Line is er voor het plezier van alle New Yorkers en de bezoekers van de stad', maar zijn ook hard aan het werk om fondsen te werven om de lijn af te kunnen maken.

http://www.thehighline.org/

highline%2002.jpg highline%2001.jpg highline%2003.jpg highline%2004.jpg highline%2005.jpg highline%2006.jpg highline%2007.jpg highline%2008.jpg highline%2009.jpg highline%2010.jpg highline%2011.jpg highline%2012.jpg