• Mopti aan de oever van de Niger
  • Amsterdam Roest
  • een van de 1.000 mooie huisjes in Siberie
  • hortensia in de herfst

Arm Makedonia

 18-08-2009 23:46

Makedonia mag van Griekenland niet zijn wat het is: Makedonia, met de ster van Alexander de Grote in zijn vlag. Het land wordt hardnekkig FYROM genoemd (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). Het land kreeg snel de ruimte van Servie om zelfstandig te worden, maar lijkt nu te blijven hangen in de status van armste voormalige Joegoslavische provincie.

Makedonia%2001.jpg

Skopje%2001.jpg

Lopend van Koronidos naar Apolonas

Naxos 16-08-2009 23:26

 

apolonas%2001.jpg

apolonas%2002.jpg

apolonas%2003.jpg

apolonas%2004.jpg

apolonas%2005.jpg

Ochtend in Pyrgaki

pirgaki%2001.jpg

Lopend van Agya Marina naar Kalados

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2001.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2002.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2003.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2004.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2005.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2006.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2007.jpg

van%20Agya%20Marina%20naar%20Kalados%2008.jpg

Lopend van Ano Sagri naar Mikri Vigla

wandeling%2010%20-01.jpg

wandeling%2010%20-02.jpg

Salamina

 01-08-2009 16:50

Salamina%20bolder%2002.jpg

Salamina%20dag%20klein%20bootje.jpg

Salamina%20diner.jpg

Salamina%20heimwee.jpg

Ali Pasha Tepelena, tiran of held

 31-07-2009 18:03

De Grieken vonden hem een wrede tiran, zijn plundertochten, zijn feodale slavendrijverij, zijn wrede straffen. Hier wilden zij mee afrekenen, met de persoon, maar meer nog met zijn, voor die tijd overigens gebruikelijke, manier van doen. Ali Pasha Tepelena werd onthoofd, het lijk werd geroofd toen er een pelgrimsoord naar zijn lichaam dreigde te ontstaan
De Albanezen vonden en vinden hem een held, hij vergrootte het Albanese rijk, hij werd van eenvoudige jongen toch maar mooi pasha, en hij streed tegen de Turken.

het%20meer%20met%20fiets.jpg

het%20meer%20met%20koe.jpg

het%20meer%20met%20dode%20boom.jpg

Hij werd geboren in Tepelena, Albanië. Hij had een groot paleis op het Eiland van Ioannina, middenin het Pavotismeer. Toen de schoondochter van Ali zich beklaagde over al die vrouwen die de aandacht wilden van haar man, vroeg hij haar een lijstje te maken met de namen van die slechte vrouwen. Hij liet ze alle zeventien verdrinken in het meer, Frossini als eerste, toevallig ook ooit de minnares van Ali zelf. De vrouwen kregen een stukje Turks fruit onder hun tong, zodat ze zouden sterven met een zoete smaak in hun mond.

Ik fietste rond het meer, maar vond geen spoor van de gebeurtenis van twee eeuwen geleden. Wel een koe die waterlelies graasde en een dode boom met aalscholvers met romantische spiegeling in het water.
De rondvaartboot zette mij af op het eiland. Na de Spido-val langs alle toeristenwinkeltjes kwam ik bij het Ali Pasha Museum. Een etalagepop draagt de jurk die Frossini gedragen zou hebben bij haar verdrinking. Op het schilderij met de verdrinking draagt ze een heel andere jurk. Het museum is ingericht als een gezellig ouderwets Turks huis. Aan de wanden hangen tekeningen van gebeurtenissen waar de pasha een rol speelde.
Ik las onderweg ‘Een varken in het paleis’ van Tessa de Loo. Zij treedt in de voetsporen van Lord Byron die ooit bij de pasha logeerde in Ioannina. En zij reist hem achterna naar Tepelena. Vanwege de schrijfstijl en –kwaliteit leest het wat hobbelig, maar de informatie over de streek waar we zelf door reizen houdt me gaande.

het%20meer%2C%20Mw%20Frossini.jpg

het%20meer%20het%20water.jpg

Ioannina - wake up time 

31-07-2009 08:00

Ioannina%20wake%20up%20time.jpg

Albanië zegt: ja ik wil!

 30-07-2009 18:13

Ja, ik wil bij Europa horen
Ja, ik wil handel drijven
Ja, ik wil economisch groeien
Ja, ik wil in de stad wonen
Ja, ik wil bouwen
Ja, ik wil kerken neer zetten
Ja, ik wil trouwen

Albanie%20trouwen.jpg

Albanie%20economie.jpg

Durres%20patriot%201912.jpg

politiek%20in%20tepelena.jpg

Toeterend in auto’s passeert de trouwstoet onze auto. Andere trouwstoeten wandelen naar de kerk. Gezelschappen heffen het glas. Hij steevast strak in een lelijk pak. Zij steevast als suikerpopje. Hoewel de paard-en-wagens nog steeds bij het Albanese straatbeeld horen, is de Mercedes favoriet in Albanië. De gevechtskoepeltjes die het landschap bepaalden zijn bijna allemaal verdwenen. De eerste handel die begon te groeien was de autowasserette, de lavazh. De olievelden lijken bijna allemaal verdwenen, ik zag slechts een werkende jaknikker. De katholieke kerken rijzen de grond uit in het noorden van Albanië, goed voor dat veel gevraagde jawoord, maar ook om opnieuw richting te krijgen na Hoxha. Albanië verandert razendsnel. Een mooi land? De Albanese bergen in het noorden, in het zuiden en in het zuidwesten zijn adembenemend mooi. Voor de rest passen de woorden troosteloos en treurniswekkend. Wat oud is is verwaarloosd, wat nieuw is stuitend lelijk. 
Ik denk nog even aan ons eerste bezoek aan Albanië. Veel Albaniers wilden hun land verlaten. De grens werd geopend door een hangslot van een hek te halen en het hek open te duwen. In het niemandsland land tussen de Griekse en Albanese grens wachtten honderden mensen op een kans om te gaan. Nu betaal je twee euro entree en twee euro exitkosten als buitenstaander, de grens is open, in elk geval voor wie geld heeft.

Waar is Grumas

 29-07-2009 18:26

Ergens in de buurt van Teth ligt Grumas.
Ik was de kaart van Albanië aan het lezen en vond de plaats Grumas.
Kees en ik hebben een voornemen om het bedrijf Grumas leven in te blazen.
Grumas staat voor De Gruiter en Masselink. Het bestaan van een plaats met onze naam ergens op de wereld is prikkelend en onmiddellijke aanleiding voor een speurtocht.
We besloten naar Teth te rijden en oren en ogen de kost te geven.

Shkoder%20hotel%20London.jpg

Teth kende ik al uit De Herberg met het Hoefijzer van A. den Doolaard. De Herberg hebben we twee jaar geleden gelokaliseerd. Het gaat om het voormalige Hotel London. Toen lunchten we aan de overkant, dit jaar weer. Het hotel ligt er verwaarloosd bij, doet al jaren geen dienst meer. De nu gebroken ruiten van de voordeur bieden nog meer zicht op een interieur waar niets van waarde nog heel is. De jongeman uit het boek moet op zoek naar de eventuele aanwezigheid van koper in de bergen ten noorden van Teth.

teth%20bergen%2002.jpg

teth%20bergen%2003.jpg

teth%20bergen%2004.jpg

teth%20bergen%2005.jpg

Wij reizen van Kopliki naar Teth. De weg gaat scherp de bergen in, de tweede helft is onverhard, en een auto passeren is balanceren op de rand van de afgrond. Een vrachtwagen passeren betekent achterwaarts de berg af, en rap wat.

teth%20stroomt%20leeg%2001.jpg

teth%20stroomt%20leeg%2002.jpg

teth%20stroomt%20leeg%2003.jpg

teth%20stroomt%20leeg%2004.jpg

Teth heeft nog maar 100 inwoners, iedereen verhuisde naar de grote stad Shkodr. Spookbeelden van verlaten dorpen in Frankrijk en Italië doemen op. De eerste huizen die we zien zijn verlaten, ingestort, van hun functie ontheven.

Zo’n twintig serieuze wandelaars, met grote schoenen, vegetarische gezichten en Nordic Walkstokken, bevolken de bar van Teth. De bar is een klein hutje met een grote voorraad warm en koud bier. De mensen zitten buiten, en hun tentjes staan naast het hutje in keurige rijen.

Kees en ik parkeren voor de deur, stappen uit op slippertjes en hebben vrolijke gezichten. De jongens en meisjes van het dorp hebben op de zomerschool Engels geoefend en zoeken slachtoffers om het op uit te proberen. Wij zijn welwillende slachtoffers. Teth is voor hen nog een mooi zomervakantieavontuur. Om naar school te kunnen wonen ze de rest van het jaar bij familie in Shkodr.

De bergen zijn scherp, de luchten dik van beloftes voor morgen. We kamperen op een weitje achter een steen, hebben het mooiste uitzicht van heel Albanië en genieten van de vuurvliegjes. Kees gedraagt zich als een ware keukenprins, en mooier kan het leven niet zijn. De volgende ochtend staat een herdersvrouw bij de auto. Precies niet wat je je voorstelt bij een herderinnetje, maar een vrouw met snor, haar op de benen en een stem als een dorpsomroeper. Ze is blij met een fles water en ik lach als ik naar mijn beautykist kijk, een gereedschapskist gevuld met alles wat een vrouw nodig heeft. Nodig denkt te hebben, om gelukkig te zijn.

Vier Albanese mannen komen illegaal hout kappen. Drie komen er kijken, een doet het werk. Ze vinden Kees een goede kandidaat voor een Albanese vrouw. Hij lijkt op een Servische strijder. Ik sla het tafereel gade en laat de schroefjes van onze douche-installatie in het hoge gras vallen, waar ik ze niet meer terug vind.

Grumas hebben we nog niet gevonden, wel de Grunaskloof, maar dat gaat natuurlijk nergens over. Zoektocht wordt vervolgd!

Mijnen en Muizenissen

 27-07-2009 18:42

Mijnen en Muizenissen
Overal staan bosjes met de waarschuwing dat er mijnen liggen.
Aan mijn mijn voeten dollen de muizen, of hamsters, lieve staartloze wezens. Ze knagen aan wat ze vinden, ze hebben holletjes om zich bij angst in terug te trekken, ze zijn niet heel erg schrikkerig en pas een roogvogel speurde naar een lekker hapje.

muizenissen.jpg

In de buurt van Osieck, serviers bevochten de Kroaten hier, en de Kroaten sloegen terug. Dit schuldig landschap blikt of bloost niet. Aan sommige huizen zie je nog de schade van de oorlog. Kogelgaten hebben de buitenmuren gepokt. Of het dak is eraf vanwege een ontplofte granaat. Van sommige huizen is de eigenaar niet meer komen opdagen. Omgekomen? Voor altijd verjaagd? Gaat het goed met het land. Het wordt wer bewerkt,de comines werken keurig om de mijnenvelden heen. Ik kijk naar de kruising van twee zandpaden. Vochten daar ooit twee jonge jongens? Eerst vriendjes op de basisschool, dan Servier en Kroaat. Ik ben bang voor de beelden die dit schuldig landschap heeft opgeborgen. Waar ooit mijnen werden geplaatst bloeien nu door mooiste bloemen, Hier zet geen mens zijn voet op de grond.

Waar is Grumas, zoektocht start in Praag

 25-07-2009 18:46

praha%2001.jpg

Een noodkreet, of een statement
Een verklaring of een beklag
Op de muur van een kerk in Praag langs de rivier
Een monumentje van pleisters en een dode vlieg

Mijn laatste herinnering aan Praag is dat alle gebouwen bruin zijn
Pink Floyd speelde The Wall in Berlijn
De muur was gevallen
Ik keek in een hotel ergens in Praag naar het concert
‘Hey techer leave us kids alone’ 
‘After all we’re just another brick in the wall’

De Jugendstill panden staan er nu veelgekleurig bij
Mozaieken, tegeltableaus, ontroerende schoonheid
Parijs – Wenen – Praag begin 20ste eeuw

25 juli 2009, het verlangen naar de heldere beelden van 100 jaar geleden drijft mijn verlangen
Was er een tijd dat de dingen heel waren, uniek en enig in zijn soort waren en allemaal leken te kloppen, Vergelijken was door isolement en beperkte reismogelijkheden niet aan de orde

Nu drinken we onze mojito in het happy hour
Any time, any place, anywhere
This could be Rotterdam, Liverpool or Rome 
En dan is het toevallig Praag