• Mopti aan de oever van de Niger
  • Amsterdam Roest
  • een van de 1.000 mooie huisjes in Siberie
  • hortensia in de herfst

AlHurrya

31-10-2009 22:23

al%20hurrya.jpg

Ik passeer een merkwaardig cafe; de ramen zijn kapot, sommige raamopeningen zijn afgeschermd met houten platen. Ik kijk naar binnen. Mannen en vrouwen en alcohol. Een zeldzame combi in Cairo. Het is Al Hurrya. Een vrijplaats waar deze liberaal zich in Cairo goed thuis zou voelen.

Wikimapia.org: Historic cafe/bar. Communist hangout in the 60's and still a popular place with Cairo's leftist intelligentsia. Discovered semester after semester by throngs of AUC students.

Bidden op straat

Bidden op straat 30-10-2009 20:50

Het is tegen enen. De stad zoemt van alle oproepen om het vrijdagmiddaggebed bij te wonen. Bidkleedjes en -kartonnetjes worden neergelegd. Tapijten worden uitgerold. De schoenen staan langs de witte streep midden op straat. Als je uit de geluidscircel van de ene imam stapt, stap je direct in die van de volgende.imam. 
Ik aarzel, ik slechte westerse vrouw, ik slechte blonde vrouw. Is de straat ook nog voor mij? De vijandigheid blijkt alleen in mijn hoofd te bestaan. Ik versta niet welke woorden de imams over straat galmen, maar ondertussen word ik vriendelijk toegeknikt door de gebedsgangers. Het leven op straat gaat gewoon door. De mango's worden geperst, het verse brood wordt door de hele de stad bezorgd door jongens op de fiets die de kooien met brood op hun hoofd balanceren en het getoeter van de auto's gaat gewoon door.

ste-bidden%20op%20straat.jpg

Op een blauwe stoel in Khan El-Khalil

 30-10-2009 18:46

Ergens in Khan El-Khalil, in de wijk van de meubelmakers, vraagt hij of ik een foto van hem wil maken. Hij heeft niets te verkopen en ik ben niet op zoek naar een nieuw bankstel. Er valt niet zoveel op te scheppen over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan. We spreken elkaars taal niet. Hij bedankt mij, ik bedank hem. We schudden elkaar de hand, kijken elkaar aan en ik ga weer verder.

 

 

ste%20-%20jongen.jpg